יש לכם רעיון עסקי, אתם בעלי ידע וניסיון בתחום העיסוק ואפילו פתחתם תיקים ברשויות המדינה – מעולה.. אבל מה עושים עכשיו? איך מביאים לקוחות לעסק החדש שלכם ואיך למעשה משווקים ומפרסמים את עצמכם?
על שאלות אלו ואחרות אנחנו נדאג לענות לכם באמצעות כתבה זו. חשוב לקרוא את הכתבה הזו במיוחד אם אתם עסקים חדשים וכדאי גם לבצע את ההמלצות שלנו. כמובן שהמלצות אלו נועדו למי שכבר הגדיר קהל יעד, מטרה שיווקית, חשיבה כמו הלקוח, יתרון תחרותי.
נה כמה נקודות שיש לשים אליהם לב:
מטרה שיווקית – בעלי עסקים רבים שפונים אלינו לא מבינים מהי המטרה השיווקית שלהם, כאשר הם נשאלים. חלקם עונים "להביא יותר לקוחות", חלקם רוצים פשוט לפרסם בגוגל או בפייסבוק בלי מטרה. מטרה שיווקית צריכה להיות ברורה, מוגבלת בזמן, ניתנת להשגה וכמובן רלוונטית. הנה מטרה שיווקית – "אני מעוניין להביא 50 פניות של לקוחות תוך 30 ימים באמצעות פרסום בפייסבוק".
קהל יעד – כל האנשים בעולם לא יכולים להיות הלקוחות שלכם ואם אתם חושבים כך, אתם טועים. יש להגדיר קהל יעד של העסק שלכם – אנשים שיכולים להיות הלקוחות של העסק וירצו לרכוש מכם. הגדירו אותם לפי אזור גאוגרפי, גיל, מגדר, תחומי עניין, רצונות, מצב משפחתי, מצב חברתי-כלכלי, איפה הם גולשים ועוד. ייתכן ויהיו לכם כמה קהלי יעד וזה בסדר גמור.
מחקר מתחרים – אם אתם חושבים שאין לכם מתחרים, אתם טועים. וזה בכלל לא משנה אם אתם עסק קטן, חדש, סטארטאפ או התאגדות אחרת. עליכם לדעת מיהם המתחרים הפועלים בשוק, מה היתרונות שלכם על פניהם, מהם החסרונות והיתרונות שלהם, היכן הם פועלים, כיצד הם משווקים ומידע רלוונטי נוסף. כדאי מאוד לעקוב אחריהם ברשתות החברתיות וברחבי האינטרנט.
מוצר-שוק – בדקו שאכן המוצר שלכם עונה על הדרישות של השוק. אם אף אחד לא צריך את המוצר שלכם בשוק, כנראה שהמוצר שלכם לא נכון וכדאי לבחון זאת מחדש. במקרה כזה, במיוחד שאתם עסק קטן, לא תוכלו להשפיע באופן מובהק על השוק וכדאי להתיישר עימו.
משפך שיווקי / מכירות – מה יקרה אם תנסו למכור את המוצר שלכם למישהו שלא מעוניין בכך? או שלא שמע עליכם? או שלא מכיר את הבעיה בכלל? ככל הנראה הוא לא יסגור עמכם עסקה. לכן, צרו לעצמכם משפך שיווקי שיכול לסייע לכם להבין באיזה שלב נמצא קהל היעד שלכם כדי שתוכלו להתאים לו את המסר השיווקי המתאים.
הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשווק עסק חדש שלכם:
1. צרו נוכחות ברשתות חברתיות
רשתות חברתיות הן כלי נהדר שמחברות לא רק בין אנשים, אלא גם בין עסקים לקהלי היעד שלהם. הרשתות החברתיות ובינהם פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, פינטרסט, טלגרם ואחרות – הן כלי חשוב כמעט לכל עסק.
כמובן שלא צריך ליצור עמוד ברשת חברתית "העיקר שיהיה", אלא לשם מטרה שמשרתת את האינטרסים שלכם ואת המטרה השיווקית שלכם. כך למשל, עמוד עסקי ברשתות אלו לא רק מסייע ביצירה של נוכחות ברשת, אלא גם עוזר לקהל היעד להכיר אתכם מקרוב ובעיקר מגביר את המודעות שלהם למותג ולכך שאתם קיימים.
כדאי לשתף גם תוכן רלוונטי לאותו קהל יעד שהתחבר לעמוד שלכם – כדי שהוא יכיר אתכם עוד יותר מקרוב.
2. צרו נוכחות במנועי חיפוש
גם מנועי חיפוש באינטרנט יכולים לסייע לכם. מנועי החיפוש מאפשרים לעסקים ליצור עמוד עסקי ייעודי כמו למשל "גוגל לעסק שלי" של חברת גוגל שעוזר לעסקים להיות מוצגים אם וכאשר קהל היעד מחפש את העסק או שירותים כמו של העסק במנוע החיפוש או בשירותי המפות למינהם.
3. בנו בלוג או אתר אינטרנט
בלוג / אתר אינטרנט הוא כלי בסיסי והוא חשוב שיהיה אצל כל עסק. כיום כולם מחוברים לאינטרנט בצורה כזו או אחרת בין אם מדובר על טלפונים ניידים, מחשבים נייחים, טאבלטים או מוצרים אחרים.
אם פעם, עסק שלא הציג שלט גדול או לא פרסם בלוח מודעות מקומי, היה אחד כזה שלא קיים מבחינת הלקוחות. כיום, עסק שאין לו נוכחות באינטרנט הוא "עסק לא קיים" וההשכלות הן קריטיות על העסק שלכם – במקרה הטוב הלקוחות ינסו ליצור איתכם קשר בדרכים אחרות, במקרה הרע הם יסגרו עסקה עם המתחרה שלכם.
כיום העלות של ניהול בלוג או אתר פשוט מסתכמת בכמה עשרות או מאות בודדים של שקלים בחודש.
4. שתפו תוכן איכותי
אנשים אוהבים לקרוא, לראות ולשמוע תוכן איכותי כל הזמן. יש יותר ויותר חיפושים באינטרנט, יותר ויותר צפיות בסרטונים וכמובן יותר מעורבות עם תכנים נוספים. אולי זה הפקטור המשמעותי ביותר ברשתות חברתיות ובמנועי החיפוש ולכן אסור לזלזל בו.
אם אתם עוסקים בגינון, תוכלו לשתף בתוכן כמו "איך לחסוך במים בעת השקיית צמחים", "איך לבחור דשא לגינה", "סוגי צמחים שאפשר להחזיק בבית" ועוד ועוד.
תוכן לא חייב להיות טקסט כמו כתבה או מדריך מסויים. תוכן יכול להיות קובץ תמונה, קובץ אודיו (שמע) או קובץ וידיאו (סרטון).
שיתוף תוכן איכותי מסייע לכם להגדיל את הנוכחות שלכם ברחבי האינטרנט ומסייע לקהל היעד שלכם – מה שמגביר את המודעות שלהם והנאמנות שלכם למותג. הם יכירו בכם גורם אמין ואיכותי.
5. השתתפו בקבוצות ובפורומים
קיימות קבוצות בפייסבוק, בטלגרם ובוואטסאפ וכן פורומים שונים באינטרנט כמעט בכל הנושאים, החל מתחומים ספציפיים ועד לתחומים רוחביים. הצטרפו לאותן קבוצות ופורומים וענו על השאלות של הגולשים.
ענו להם בשפה מובנת, נאותה ומקצועית – הימנעו ממכירה או משיווק העסק – אלא נטו לסייע להם. אם בקבוצה שואלים "איזה צמח כדאי לקנות כמתנה?" תוכלו להסביר להם איך נכון לבחור צמח שהוא יהיה יפה, בעל אורך חיים גדול יותר וקל לתחזוקה.
השתתפות בשיח מסייע לקהל היעד להבין כי אתם מקצועיים בענף ואתם גורם שאפשר לסמוך עליו.
6. נהלו רשימת דיוור
עמוד ברשת חברתית או במנוע החיפוש, הוא לא באמת שלכם – השירות יכול להיסגר או להשתנות בצורה כזו או אחרת שיכולה לפגוע בכם. בזמן זה, רשימת דיוור (במייל, בהודעות SMS, בוואטסאפ או בכל דרך אחרת) היא כן שלכם, אתם קובעים מה לשלוח, איך לשלוח ולמי לשלוח לפי המטרה שלכם והצורך בכך.ניתן גם לנייד את רשימת הדיוור בין שירותים שונים – מה שאומר כי הנכס העיקרי הוא בשליטתכם.
רשימת דיוור לא רק שהיא חשובה, שכן היא בדרך כלל זולה יותר לניהול מאשר עמוד עסקי, אלא שגם היא גמישה מאוד. ניתן ליצור רשימת דיוור למשתמשי הבלוג שלכם, רשימת דיוור ללקוחות שלכם, רשימת דיוור למועדוני לקוחות ועוד ועוד – מה שאומר כי אתם יכולים להתאים את המסר השיווקי לכל קהל יעד באופן שמתאים לו.
7. השתמשו בפרסום ממומן
עסקים בתחילת דרכם צריכים להשתמש בכל הכלים האפשריים על מנת להביא את הלקוחות הראשונים שלהם – דרך חברים, דרך אתרי אינטרנט, רשימת דיוור, עמודים ברשתות חברתיות ועוד. ברוב המקרים – אפשר לעשות זאת בעלות נמוכה למדי, ואם עושים זאת לבד, אפילו כמעט חינם.
פרסום ממומן הוא פרסום שאתם יכולים לראות לצידו כתוב "מודעה", "פרסומת", "ממומן", או כל מילה אחרת שרומזת על כך שלא מדובר על תוכן רגיל, אלא תוכן שיווקי-מכירתי. על תוכן זה, בעל העסק משלם לפי הקלקות על המודעה או צפיות (אחת מאלו בדרך כלל).
אז למה לשלם, אם אפשר בשיטות אחרות בחינם (או כמעט חינם)? פשוט מאוד… השיטות הכתובות מקודם, הן שיטות שבדרך כלל לטווח ארוך יותר, או שיטות שלא מביאות תוצאות בטווח מיידי. פרסום ממומן כן מביא תוצאות באופן מיידי, אנחנו קובעים מהי המטרה שאליהם רוצים להגיע ומשלמים בדרך כלל על תוצאות.
פרסום ממומן מאפשר להציג את התוכן שלכם לקהל יעד רלוונטי בכל זמן ובאופן שאתם קובעים. אז כן משלמים, נכון, אבל משלמים על לקוחות שמעוניינים בשירותים של העסק בטווח המידי או שהם מחפשים אותם בגוגל ומנועי חיפוש אחרים או שאנחנו רומזים להם שהם זקוקים לכך בפייסבוק או ברשתות חברתיות אחרות.