עיצוב לוגו מקצועי לעסק יכול להראות פשוט למי שמסתכל עליו מהצד, כולה כמה קווים עם קצת טקסט. אבל מדובר כאן באתגר אמיתי עבור כל מעצב גרפי, בין אם מדובר בסטודיו לעיצוב גרפי או במעצב גרפי פרילנסר. על הלוגו להעביר תחושה או רעיון כך שהלקוחות הפוטנציאלים של העסק ירגישו תחושה של שייכות ברגע שהם רואים את הלוגו ויגידו לעצמם בתת מודע "זה עסק שאיתו אני רוצה לעבוד", "את המוצרים שלהם אני רוצה לקנות" וכו'. מעבר לעובדה שהעבודה צריכה להיות אסטטית ,נקייה ולהתאים לקהל היעד של העסק, קיימות מספר נקודות נוספות שראוי לציין שעל כל מעצב גרפי לקחת בחשבון במהלך תהליך עיצוב הלוגו.
לוגו צריך להיות רלוונטי למקום שבו הוא מוצג
נסביר את הנקודה הזאת על ידי דוגמא. למשל חברה שמייצרת צעצועים לא תרצה שעל הצעצוע יהיה לוגו עם איור של צעצוע. כי הרי ברור לכולם שמדובר פה בצעצוע ולא צריך הדגשה נוספת של העיניין. לעומת זאת חנות שמוכרת צעצועים אולי תשקול לכלול איור של צעצוע בלוגו שלה, על מנת שהרוכש הפוטנציאלי שעובר ברחוב ידע שמדובר בחנות צעצועים ויכנס לחנות. בדוגמא שלנו החברה שמייצרת צעצועים יכולה לשקול עיצוב לוגו טיפוגרפי בלבד (wordmark) או עיצוב בעל אלמנט אבסטרקטי. שתי האפשרויות הללו יעבירו ללקוח תחושה מסויימת אך לא יהיו מפורשות מידי שלא לצורך.
Photo by Paul Volkmer on Unsplash
תקשורתי
מכירים את הפתגם "תפסת מרובה לא תפסת"? הוא מאוד רלוונטי כשמדובר בעיצוב לוגו. הרבה פעמים יש לנו נטייה לנסות ולהראות ללקוחות כמה שיותר מהפנים של העסק. ככה אנחנו נסחפים להוסיף עוד ועוד אלמנטים ללוגו, אך בעידן של היום כולנו מוצפים במסרים. מי שצופה בלוגו כנראה יעיף מבט חטוף ויעבור הלאה. לכן התפקיד שלנו בתור מעצבים גרפים הוא לחקוק את הלוגו בזיכרון של הצופה. נוכל לעשות זאת רק עם לוגו נקי, ברור, פשוט אך מיוחד. אם הלוגו יהיה עמוס בפרטים, המסר לא יעבור. ולכן כדאי להתמקד במסר יחיד או מקסימום בשני מסרים. לוגו מרובה מסרים לא יהיה זכיר ,לא ימשוך את הצופה ולא 'יספר את הסיפור' של העסק.
פונקציונאליות
לוגו טוב צריך לתפקד ולהיות ברור לצופה בכל מקום שבו הוא מוצג. רוב הסיכויים שהלוגו יהיה בשימוש בדפוס, במדיה דיגיטלית או על מוצר. יכולים להיות מקרים בהם נרצה להדפיס את הלוגו בשחור לבן, להציג אותו על גבי רקעים בצבעים שונים, או להדפיס את הלוגו בקטן.
על המעצב הגרפי לקחת את כל הפרמטרים הללו בחשבון כאשר הוא מציג את הלוגו בפני הלקוח, כדי לאפשר ללקוח להשתמש בלוגו בקביעות ולאורך זמן ועל מנת למנוע סיטואציות שבהן לא תהיה ללקוח אפשרות להשתמש בלוגו.
כמובן שיש מקרים יוצאי דופן. למשל לוגו לאפליקציה, במקרה הזה אנחנו יודעים שהלוגו יופיע רק בתצוגה דיגיטלית בטלפון או על המחשב ולכן אין בעיה שלוגו כזה יהיה תלוי בצבע.
מבנה
פרמט נוסף שמעצבים גרפיים צריכים לקחת בחשבון בתהליך עיצוב לוגו הוא קונסיסטנטיות בתוך העיצוב, קונסיסטנטיות קושרת את כל האלמנטים יחד, גורמת להם לדבר באותה 'השפה' ויוצרת תחושה של אחידות. מעצב גרפי צריך להקפיד בבחירת הצבעים כך שיהיו הרמוניים, להצמיד את האותיות כראוי ובגודל הנכון, להתאים את הפונט לעיצוב מבחינת השפה הויזואלית והמסר אותו הוא מנסה להעביר. בנוסף לכן הוא צריך לדאוג שלא יהיו יותר חללים ריקים בתוך העיצוב משום שאלה יכולים לגרום לתחושה של חוסר איזון וחוסר אחידות.צב גרפי צריך להקפיד בבחירת הצבעים כך שיהיו הרמוניים, להצמיד את האותיות כראוי ובגודל הנכון, להתאים את הפונט לעיצוב מבחינת השפה הויזואלית והמסר אותו הוא מנסה להעביר. בנוסף לכן הוא צריך לדאוג שלא יהיו יותר חללים ריקים בתוך העיצוב משום שאלה יכולים לגרום לתחושה של חוסר איזון וחוסר אחידות.
עיצוב לא קונסיסטנטי יראה מרושל, לא מקצועי ויעביר מסר לא מקצועי לצופה.
לפנינו דוגמא הממחישה את העיקרון. ניתן לראות בצד שמאל לוגו שבו הפונט לא מתאים, האותיות מחודדות בסגנון 'סריף' בעוד שהסימן מיחזור עבה ועגול, בנוסף ניתן לראות את האפקט שנותן חוסר צימוד נכון של האותיות. ניתן לראות שהלוגו בצד ימין הרבה יותר אחיד ונעים לעין.
לסיכום, על מנת שלוגו מעוצב לעסק יראה מקצועי הוא צריך להראות טוב ויפה. אך בנוסף המעצב צריך לקחת בחשבון שעל הלוגו להיות שמיש, נקי, ולהעביר את המסר הנכון לקהל היעד של העסק.