מיהו עֲמִיל מֶכֶס?
עמיל מכס, הינו אדם שעבר בחינות הסמכה של רשות המיסים – אגף המכס, ועובד בחברה בע"מ המורשית לספק שירותי עמילות מכס.
עמיל מכס יוסמך ויקבל רישיון לעסוק בעמילות, רק לאחר שצבר שנתיים ניסיון כפקיד רישוי בחברה המספקת שירותי עמיל מכס ושילוח בינלאומי ולאחר שעבר סדרה של בחינות הסמכה. ישנן בחינות הסמכה לפקיד רישוי, לסוכן מכס ולמשלח בינלאומי. כל ההסמכות הנ"ל ניתנות על ידי מכס ישראל.
אגף המכס ברשות המיסים, נעזר בציבור עמילי מכס ופקידי רישוי מורשים אשר עברו את כל ההכשרות והבחינות הנדרשות על מנת לעבוד מול, יבואנים ויצואנים, באופן שייתן מענה מהיר ומקצועי לכלל הדרישות וחוקי הייבוא והייצוא של המדינה.
ניתן להסתכל על זה כאילו, עמיל מכס, הוא זכיין עיסקי של המדינה, ומורשה מטעמה, לעסוק מול לקוחות הקצה – קהל היבואנים והיצואנים, בכדי להקל על המדינה את העומס בהתמודדות עם רבבות יבואנים ויצואנים באופן ישיר.
עמיל וסוכן מכס הם שני ביטויים שונים, לאותו מקצוע.
בישראל יש בין 150-170 חברות שעוסקות בעמילות מכס
ייפוי כח לעמיל מכס ותצהיר יבואן
דרך מערכת "שער עולמי"
כשמשלוח מחו"ל, מגיע ארצה ורוצים להעבירו לשחרור עמיל מכס, נדרש עמיל המכס, להמציא למכס, יפוי כח לעמיל מכס, שמראה שהיבואן ייפה את כוחו, ( אישר לו), לשחרר עבורו את המשלוח מול המכס.
כיום בעידן " שער עולמי" – מועבר ייפוי הכח, בעזרת כרטיס חכם, היבואן ממלא טופס מקוון כשהכרטיס החכם, מחובר למחשב שלו ומסונכרן נכון מבחינת הגדרות. ייפוי כח לעמיל מכס, יכול להינתן לתקופה של שנה וגם של מספר שנים, ברגע שלעמיל המכס יש את הייפוי כח הנ"ל הוא תקף לפי המועד שהוגדר על ידי היבואן.
כרטיס חכם לשידור מקוון עם רשויות המכס –"שער עולמי":
את הכרטיס החכם ניתן לרכוש אצל חברת קום סיין שמשמשת זכיינית של המדינה לעניין כרטיסים חכמים. יש ליצור עימם קשר מראש ולתאם פגישה. יש להם סניפים בצפון, במרכז ובדרום. מדובר באותו כרטיס חכם שמחזיקים רואי חשבון לטובת שידורים כמו תשלום מע"מ וגם עורכי דין מחזיקים כרטיס כזה לצורך תצהירים משודרים למערכות המדינה השונות.
אז נותר למלא את הטופס מקוון שישודר במערכת "שער עולמי", בעבר היה נדרש טופס ידני שיגיע לעמיל המכס עם חתימה של עורך דין שזיהה את מייפה הכח. כיום דיגיטלית זה קל יותר.
תמיכה טכנית – "שער עולמי" – מכס ישראל
ל"שער עולמי" – יש חדר תמיכה טכנית (שנותן שירות טוב), לשני עניינים
- חייגו 1299 – לטובת סנכרון הכרטיס החכם להגדרות המחשוביות הנדרשות
- חייגו 03-5312222 – לתמיכה של "שער עולמי" בענייני ייפוי כח, תצהירים וכיו"ב
תצהיר יבואן דרך מערכת "שער עולמי"
באותה סדרה של טיפול מול שער עולמי בייפוי כח לעמיל מכס, מומלץ גם לטפל בתצהיר יבואן, אותו צריך למלא גם כן דרך מערכת שער עולמי. גם כאן עם הכרטיס החכם .
תצהיר יבואן נדרש עבור משלוחים בערך של מעל 5000 דולר מהספק הספציפי. תצהיר יבואן תקף לשנה ואז צריך לחדשו.
תצהיר היבואן, משמש את רשויות המכס בארץ, לוודא, בין היתר שאין יחסים שאינם נקיים, בין היצואן ליבואן שיכולים לייצר ניגוד אינטרסים והעלמת כספי מיסים וכיו"ב לכן המכס רוצה לדעת שהעיסקאות בין היצואן ליבואן אינן נגועות באינטרסים שאינם כשרים.
"שער עולמי" – מכס ישראל
המידע שקיים אצל מכס ישראל משותף לעיתים עם מדינות אחרות וגופים בחקירות פיננסיות בינלאומיות שנעשות בין חברות בעולם.
יבואנים/יצואנים– זיכרו שכדאי לכם לפעול בצורה מסודרת מול מכס ישראל ועמיל המכס, שכל המסמכים שקשורים למשלוח יהיו מתוייקים ומתועדים. היום בעידן "שער עולמי" חובת התיוק ושמירת המידע חלה על היבואן ולא על עמיל המכס.
מערכת "שער עולמי" עדיין בשלבים מוקדמים, אבל המערכת כבר מבצעית ויצאה לדרך, כיום היא פועלת בייבוא, מודול הייצוא שהוא קטן יותר נמצא בהליכי בדיקה אחרונים וקרוב לעלות להיות מבצעי בקרוב, נכון ל 20.02.2020.
מערכת "שער עולמי" היא מערכת ממוחשבת שהחליטה על הקמתה, מדינת ישראל, על ידי רשות המיסים ומכס ישראל. מטרתה להעביר את כל מערך סחר החוץ של מדינת ישראל לממשק דיגיטלי, ממוחשב. לטובץ העניין הוקצה תקציב רחב היקף של מאות מיליוני שקלים ונבחרה חברת מל"מ כקבלנית הראשית של ההקמה והתחזוק השוטף.
למערכת "שער עולמי" יש ממשקים רבים עם קהל היבואנים/יצואנים, חברות עמילות מכס, חברות שילוח בינלאומי, נמלים, מסופים, מחסני בונדד, לשכות מסחר, חברות תעופה , חברות ספנות ועוד.
מטרת מערכת "שער עולמי" היא שכל מערך סחר החוץ יתפקד תחת מארג אחד על פלטפורמה אחת, מה שיכול לחסוך הרבה כפילויות וכסף למדינה.
חברות שילוח בינלאומי
באמצעות חברות שילוח בינלאומי מעבירים ומשנעים מוצרים ממדינה אחת לאחרת. שילוח בינלאומי משמש להעברת מגוון רחב של מטענים ברחבי העולם (סחורות, קונטיינרים, חפצים אישיים ועוד) והוא מרכיב מרכזי במערך הסחר הבינלאומי.
לקוחות עסקיים ואנשים פרטיים משתמשים בשירותי שילוח בינלאומי לשליחת סחורה וחפצים מהארץ אל מעבר לים וההיפך וליבוא ויצוא מסחרי ואישי.
השילוח מבוצע על ידי משלח בינלאומי ((Freight Forwarder שמספק פתרון לוגיסטי כולל לתהליך הייצוא והיבוא מרגע יציאת המטען במדינת המקור ועד הגעתו בשלום למדינת היעד. תפקידה של חברת השילוח לתווך, לקשר ולתאם בין מעביר המטען לספקי ההובלה בשרשרת השילוח הבינלאומי (חברות תעופה, חברות ספנות, רכבות, משאיות וכיו"ב).
חברת שילוח מקצועית צריכה לספק לצרכן את השירות הטוב, היעיל והאמין ביותר, במחיר המשתלם ביותר. בנוסף, עליה לכוון את הלקוח ולהמליץ לו באיזה סוג שילוח בינלאומי כדאי לו לבחור ומהי השיטה המתאימה ביותר לצרכיו ולמוצר או המטען שאותו הוא מבקש להעביר (בים באוויר או ביבשה).
חברות שילוח בינלאומי מי צריך את זה?
בעידן הכפר הגלובלי כולנו מעבירים מטענים שונים מקצה אל קצה, מדלת אל דלת. אנחנו שואפים שההעברה תעשה לכול יעד בעולם, בצורה בטוחה ויעילה.
שירותי שילוח בינלאומי משמשים לצרכים רבים ומגוונים:
- יבוא ויצוא.
- העברת מטען ממדינה אחת לאחרת ומיבשת אחת לאחרת.
- פעילות מסחרית בינלאומית.
- שינוע סחורות, מוצרי גלם, תערוכות, רכבים, חפצים אישיים ועוד.
- רילוקיישן.
מדובר בתהליך מורכב שמצריך ידע, מיומנות, אחריות וזהירות. חברת שילוח טובה היא מרכיב קריטי בהגעת המטען ליעדו בשלום ובבטחה, במועד וללא נזקים. מי שרוצה להעביר מטען ממדינה למדינה בעולם היום זקוק לחברת שילוח שתהיה אחראית, אמינה, מקצועית ובעלת ניסיון בעבודה עם שיטות ההובלה השונות, בים, באוויר וביבשה.
חברות שילוח בינלאומי איך זה עובד?
חברת השילוח מתווכת בכול תהליך השילוח בין בעל המטען או הסחורה לספק ההובלה (בים באוויר וביבשה). התהליך כרוך בלוגיסטיקה מורכבת, חוצה מדינות ולעיתים גם יבשות, הובלה מקומית ובינלאומית, אחסון, לוגיסטיקה ובירוקרטיה מקומית ובינלאומית ועוד.
יש סוגים שונים של שליחויות בינלאומיות: אווירי, ימי ויבשתי.
חברת השילוח מבצעת את תיאומי ההובלה וההעברה מול הגורמים השונים בנמלי הים והאוויר וביבשה, בהתאם לצורך. היא מייעצת ומכוונת את הלקוח באיזו שיטה כדאי לו לבחור בהתאם לצרכיו ולמטען שהוא רוצה להעביר. החברה מהווה גורם מחבר ומתאם בין הלקוח שמבקש להעביר את המטען לכול אחד ואחד מהגורמים בשרשרת הלוגיסטית הארוכה והמורכבת בתהליך השילוח.
העברת מטענים בין מדינות כרוכה פעמים רבות גם בבירוקרטיה בארץ המוצא של המטען ובמדינת היעד מול גורמי מכס, בריאות ועוד. חברת השילוח מיומנת ומקצועית תדאג גם לכל ההליכים הבירוקרטים בכלל זה הסדרת המסמכים הנדרשים, איתור שטחים פנויים לאחסון המטען, איחוד משלוחים לאותו שוק יעד, עמילות מכס, הבטחת הגעת המטען בזמן ועוד.
בנוסף, היא תייעץ לכם איזה סוג שילוח מתאים לכם ולמטען אותו אתם מבקשים להעביר.
חברות שילוח בינלאומי איך בוחרים?
חשוב לא להתפשר בבואנו לבחור שילוח בינלאומי.
להצלחת העברת המטען/ סחורה/ ציוד שלנו בדרך אל היעד בצורה מיטבית כדאי לבחור חברת שילוח מיומנת, בעלת ניסיון מקצועי רב בעבודה עם פלטפורמות ההובלה השונות (באוויר, בים וביבשה) ומגוון גדול של פתרונות למגוון משלוחים.
נעדיף חברה עם רשת קשרים וסניפים גלובלית שתאפשר לנו להגיע לכול יעד על פני הגלובוס. בנוסף, נוודא שאנחנו בוחרים חברה עם נציגים מקצועיים בנמלי אוויר וים שונים, עם פתרונות אחסון ושינוע מגוונים שיהפכו כל העברה לנגישה, נוחה וקלה. כזו שתדע להציע פתרונות לכול הנושאים הקשורים בעולם הסחר הבינלאומי, בכלל זה עמילות מכס, טיפול בדרישות ובאישורים אל מול רשויות החוק ועוד.
נעדיף לעבוד עם חברת שילוח בינלאומי אמינה וזמינה 24/7 שתעניק לנו ליווי וטיפול אישי לאורך כל הדרך. אנשי מקצוע שידעו לנקוט בכול אמצעי הזהירות הנדרשים ולספק לנו שלל פתרונות גם במקרה שבו מתעוררת בעיה במהלך הובלת המטען, תוך הקפדה על שקיפות במהלך התהליך כולו, עד הגעת המוצר או המטען אל היעד.
חשוב כמובן לעבוד עם חברה שתעניק לנו גם מענה מהיר, שהרי פעמים רבות העברת המטען חייבת להיעשות בלוח זמנים דחוק וצפוף.
שילוח בינלאומי – באוויר, בים או ביבשה?
המפתח להצלחת כל העברת מטען ממדינה למדינה הוא בהתאמה בין הסחורה לדרך ההובלה שלה. לסחורות שונות מתאימות דרכי הובלה שונות. חברת שילוח מנוסה ומקצועית תדע לכוון אתכם ולייעץ לכם, להתאים את דרך ההובלה לסחורה שאותה אתם מבקשים להעביר ממדינה למדינה, לדאוג שהמטען יעבור בצורה בטוחה, במחיר הזול ביותר ובמהירות האפשרית.
בבואנו לבחור שיטת הובלה בעזרת שילוח בינלאומי עלינו לבחון:
- אופי הסחורה או המוצר שאנחנו מעבירים.
- גודל, משקל ונפח הסחורה שאנחנו מבקשים להעביר.
- מידת הדחיפות של המשלוח שאנחנו מעבירים.
- עלות. שילוח בינלאומי מהיר יותר הוא בהכרח גם יקר יותר.
פריטים יקרי ערך או בעלי ערך סנטימנטלי וחפצים שבירים נעדיף לשלוח דרך האוויר.
מטענים כבדים וגדולים נשלח לרוב דרך הים. פעמים רבות יש לשילוח בינלאומי ימי תעריף מינימום. במקרים כאלה נעדיף לשלוח משלוח קל משקל באמצעות האוויר. לא כל מטען מתאים להובלה באוויר וההיפך. יש לזכור שמשלוח בדרך של שילוח אווירי הוא אמנם מהיר יותר, אך יקר יותר. בנוסף, פעמים רבות הדחיפות היא שמכתיבה באיזו דרך הובלה והעברה נבחר (בים, באוויר או ביבשה).
שילוח בינלאומי – אפשר לבד?
שילוח בינלאומי של מטענים, סחורות או חפצים דורש ניסיון ומיומנות. מדובר בשרשרת לוגיסטית ארוכה ומורכבת שלא מסתיימת ביצירת קשר עם נמל הים או נמל התעופה. מרבית הפעמים אנחנו נדרשים גם להובלה, לאחסון, לטיפול במטען, להובלה על ידי משאיות או רכבות.
בנוסף, נדרשת הכנת מסמכים מורכבת, הסדרת ביטוחים שונים, קבלת אישורים שונים ועוד.
אדם פרטי יוכל להזמין מקום במטוס או באוניה לצורך העברת המטען שלו ויש להניח שאפילו יחסוך כך כסף. עם זאת, ללא רשת הקשרים העומדת לרשות חברות הנותנות שירותי שילוח בינלאומי על בסיס יומיומי, יקשה על אדם פרטי להוביל את המטען מהאונייה או האווירון עד היעד ולהשלים את העברת המטען.
החיסכון בעלויות כשאנחנו מחליטים לבצע העברה של מטען בין מדינות בכוחות עצמנו יכול להתברר כלא משתלם כתוצאה מנזק שייגרם למטען במהלך הובלה לא מקצועית, אחור בהגעה ליעד, קושי משחרור במכס ועוד.
"יש נזק למטען שלי"
ההעברה הפיסית של המטען מתבצעת על ידי מובילים באוויר, בים או ביבשה.
יחד עם זה האחריות לטובין במהלך ההובלה משתנה בין חברות שילוח בינלאומי שונות. היקף האחריות נובעת מתוכן ההתחייבות שלקח על עצמו המשלח.
יש שאחראיות רק כלפי הפעולות שנעשות במסגרת תיאום השילוח והזמנת ההובלה של הטובין.
אחרות לוקחות על עצמן אחריות גורפת כלפי היצואן/ יבואן/ מעביר המטען או
החפצים גם בכול הנוגע לנזק ו/או איחור שיקרו למטען (באמצעות המוביל שייבחר, אווירי או ימי) ממדינה למדינה, החל ממסירת המטען ועד הגעתו ליעדו.
רצוי לבדוק זאת כמובן לפני שאנחנו יוצאים לדרך כדי לא לקחת סיכונים מיותרים.
מהו שטר מטען אווירי?
מהו שטר מטען אווירי?
שטר מטען אווירי הוא מעין כרטיס הטיסה של המטען.
שטר המטען בהובלת מטעני קונסולידציה מונפק על ידי המשלח, באישור חברת התעופה.
זאת רק לאחר שהמשלח הזמין מקום בטיסה מסוימת לתאריך מסוים, וליעד מסוים, בין במטוס מטען ובין במטוס נוסעים.
מטענים גדולים ובעלי מידות גדולות ישוגרו ליעדם במטוסי מטען. מטענים קטנים יותר, יוכלו להיות משוגרים בטיסות נוסעים סדירות היוצאות מדי יום, או מדי לילה.
חשוב לציין כי מטען קטן המיועד לטיסת נוסעים, יתכן כי שיגורו ידחה עקב חוסר מקום, מאחר והעדיפות הינה לנוסעים ולציודם האישי, ורק אם נותר מקום ניתן לאחסן מטענים מסחריים במידות קטנות ובינוניות.
Booking
הזמנת מקום למטען נעשית טלפונית במסירת פרטי המטען, כגון נפח, משקל, סוג המטען, מידות. תהליך זה נקרא Booking שבסופו מקבל המשלח אישור ממוספר, וממוחשב להנפיק שטר מטען אווירי על גבי ניירת מקורית של חברת התעופה.
עם קבלת המטען בשדה התעופה וטעינתו על גבי המטוס, מקבל שטר המטען תוקף משפטי וחלים עליו כל הכללים של אמנת ורשה.
חשוב לזכור כי בניגוד לשטר המטען הימי, שטר המטען האווירי אינו מקנה תעודת בעלות, ומכאן שגם אינו סחיר.
רק הרשום בשטר המטען או נציגו המוסמך, רשאי לפדות את המטען.
אמנת ורשה קבעה את הפרטים החייבים להופיע בשטר המטען האווירי, לדוגמא: תיאור הטובין, אופן אריזתם, סימנים ומספרים, משקל, כמות, נפח, מידות, מצבם הכללי והצהרה כללית שההובלה כפופה להוראות האמנה בנוגע לאחריות המוביל.
כמו שטר המטען הימי, גם שטר המטען האווירי הינו ראיה לכאורה לחוזה ההובלה ותנאיו והאמור בו מהווים ראייה לגבי משקל, מידות ומספר האריזות.
למרות זאת האחראי על נכונות הכתוב בשטר המטען חלה על הסוכן או המשלח ולא על חברת התעופה.
כאמור, שטר המטען הוא מעין מסמך הובלה או כרטיס הטיסה של המטען, ולעיתים קרובות מצויין בו כיצד שולמו דמי ההובלה – מראש – Pre-Paid או שישולם בנמל היעד – Collect. במקרים בהם מפורט התשלום משטר המטען גם כחשבון הובלה, הצהרת מכס, או הוראות למוביל לטיפול במטען ומסירתו ליעדו.
שטר המטען מסביר את אופן התשלום של דמי ההובלה (אם שולם מראש, או ישולם ביעד)
הנפקת שטר מטען
שטר מטען ראשי נקרא Master Air Waybill שהוא שטר מטען ראשי מונפק על ידי חברת התעופה. ממוספר לפי קוד חברת התעופה הכולל בתוכו שטרי מטען פנימיים. שטר מטען House Air Waybil (פנימי) מונפק על ידי המשלח או סוכנו. ממוספרים לפי קוד המשלח
שטר המטען מונפק בסטים של 3 מקוריים ו- 9 העתקים. סה"כ 12 עותקים. כאשר המקור שייך למוביל, מקור שני ליבואן, מקור שלישי ליצואן. השאר לגורמים נוספים, תיוק וכדומה.
מעוניין בהצעת מחיר לשילוח בינלאומי?
יש מידע שעליך לספק
לקבלת הצעת מחיר מחברת שילוח בינלאומי, להובלת מטען אווירי או ימי, נדרש המידע הבא:
1. האם נדרש משלוח ימי או משלוח אווירי ?
2. מידות האריזות , לפי הסדר הבא, אורך, רוחב , גובה
Length x Width x Height
בסנטימטרים, לכל אריזה
3. משקל האריזות הכולל במשלוח בק"ג, כל אריזה מה המשקל שלה
Packages Weight
4. כתובת איסוף מלאה של המשלוח כולל מיקוד
Full Pick up address
5. כתובת יעד מלאה של המשלוח כולל מיקוד
Full delivery addressערך המשלוח לטובת ביטוח
Shipment value for insurance purpose
6. דרישות אריזה
Packing requirements
7. דרישות מיוחדות להעמסה במדינת המקור
Loading instructions
8. דרישות מיוחדות לפריקה במדינת היעד
Offloading instructions
9. האם מדובר במשלוח קירור ?
Temperature Control
10. האם מדובר במשלוח מסוכנים ?
Dangerous Goods
מחיר שילוח בינלאומי אווירי ומידע חשוב נוסף
איזה נתונים צריך לספק לחברת שילוח בינלאומי כדי לקבל מחיר למשלוח?
מחיר שילוח בינלאומי אווירי נקבע לפי המשקל לחיוב הטסה בק"ג, חברת התעופה מחייבת לפי קילוגרמים כאשר ישנה נוסחה שמשקללת את הנפח והמשקל.
בכדי למשלוח בינלאומי, ימי, אווירי או יבשתי, נדרשת חברת המשלוחים הבינלאומית לפרטי המידע הבאים:
- מידות האריזות, לפי הסדר הבא, אורך, רוחב, גובה Length x Width x Height
- משקל האריזות הכולל במשלוח Packages Weight
- כתובת איסוף מלאה של המשלוח, כולל מיקודFull Pick up address
- כתובת יעד מלאה של המשלוח כולל מיקודFull delivery address
- ערך המשלוח לטובת ביטוח Shipment value for insurance purposes
- דרישות אריזה Packing requirements
- דרישות מיוחדות להעמסה במדינת המקור Loading instructions
- דרישות מיוחדות לפריקה במדינת היעד Offloading instructions
- האם מדובר במשלוח קירור? אם כן איזה טמפרטורה נדרשת? Temperature Control
- האם המשלוח מכיל חומרים מסוכנים?Dangerous Goods
- האם נדרש משלוח ימי או משלוח אווירי? קרי האם בטיסה או בים? או אולי דרך היבשה במקרים מסוימים.
טבלת מחירים מוערכים עבור משלוח בינלאומי אווירי – יצוא/יבוא
- המחירים תלויים במשקל לחיוב הטסה שמתקבל.
- מדובר במחירי הובלה אווירית בלבד.
- המחיר הנמוך מדבר על משקל של טון ומעלה.
- המחיר הגבוה מדבר על משקל של עד 50 ק"ג.
- מחירי הייבוא האווירי לרוב גבוהים ממחירי יצוא אווירי
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לארה"ב לפי ק"ג 3-8 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לקנדה לפי ק"ג 3-9 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי למקסיקו לפי ק"ג 8-14 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לגרמניה לפי ק"ג 3-5 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לאנגליה לפי ק"ג 4-6 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לצרפת לפי ק"ג 4-6 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לאוסטרליה לפי ק"ג 8-14 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לסינגפור לפי ק"ג 4-6 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לטיוואן לפי ק"ג 4-6 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לקוריאה לפי ק"ג 4-8 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי להולנד לפי ק"ג 3-5 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי ליפן לפי ק"ג 6-9 דולר לק"ג
מחירים שילוח בינלאומי אווירי לסקנדינביה לפי ק"ג 5-8 דולר לק"ג
מדרגות משקל:
חברות התעופה מספקות מחיר לשילוח אווירי לפי ק"ג כאשר ככל שהמשקל של המשלוח גבוה יותר כך המחיר לק"ג על הטיסה נמוך יותר, קיימים שיקולים נוספים לפיהם מספקת חברת תעופה מחירים למשלוח ולפיהם בונה חברת שילוח בינלאומי את התמחור שלה. כמו היחס בין המשקל של המשלוח לנפח שלו, מידות חריגות
מחירי קונסולידציה אווירית :
קיימת אפשרות לבקש מחיר לשילוח אווירי, מהמשלח הבינלאומי, תחת קונסולידציה, קרי, איחוד מטענים.
המשלח הבינלאומי בונה קונסול אווירי על יחידות היטס שהוא קונה מחברת התעופה, בצורה זו המשלח מקבל מחיר הטסה אטרקטיבי לק"ג ומייעל את צורת הטעינה וההטסה של כלל המטענים שברשותו. חברת שילוח בינלאומי מתחייבת לחברת תעופה על כמות מטען שנתית, מדובר בדרך כלל במאות ואלפי טונות בשנה של מטען. כשחברת משלוחים בינלאומית, קונה מראש ומתחייבת על כמות מטען גדולה, היא מקבלת באופן טבעי מחברת התעופה מחיר טוב יותר לק"ג. בדיוק כמו בתחומים מסחריים אחרים, היתרון לגודל משפיע על המחירים. בצורה זו מתאפשר למשלח הבינלאומי להרויח.
יש לקחת בחשבון שמעבר למחירים של שילוח בינלאומי אווירי, המחויבים על ידי חברת התעופה ישנם עוד שורה של גורמים, שגובים כסף עם הגעת המשלוח. כמו רשות המיסים, רשות הנמלים, חברת ביטוח, עמיל המכס והמשלח הבינלאומי.
עלויות שילוח אקספרס – בלדרות אווירית – קורייר
חברות הבלדרות הבינלאומית מתפקדות כמערכת סגורה שמספקת מחירונים נקודתיים, המחירים נקבעים לפי יחס נפח משקל של 1 מטר קוב = 200 ק"ג. יחס נפח משקל של 1 ל- 5.
המחירים המוזכרים מעלה, רלוונטים באופן מוערך גם למשלוחי בלדרות אווירית, במשקלים הנמוכים.
לחברות הבלדרות יש מערכת הובלה והטסה פנימית וכך ניתן לעקוב בצורה ברורה אחר התקדמות המשלוח. החיסרון מצוי באותם משלוחים שדורשים יותר התערבות בשל יוצאי דופן שחברות הבלדרות פחות יודעות להכיל ולספק את הטיפול הכירורגי הנדרש.
מה כדאי לדעת על שילוח בינלאומי אווירי?
תכנון ותמחור משלוח אווירי בינלאומי
ישנם מספר גורמים שצריך לשקלל, לטובת תמחור ותקצוב נכון של שילוח בינלאומי אווירי.
דחיפות המשלוח
ככל שמשלוח דחוף יותר, כך מחיר השילוח האווירי יהיה יקר יותר. משלוחים דחופים באויר, שאמורים להגיע ליעד תוך יממה, יטוסו בשירות היוקרתי יותר, שירות Next Day או בעזרת בלדר. חברות שילוח בינלאומי המתמחות בשירות זה, מתחייבות לזמני הגעה, לא כולל עיכובי מכס. במידה והמשלוח פחות דחוף, ניתן להשתמש בשילוח אקונומי ( חסכוני) או בשילוח מטען אווירי בעזרת חברת תעופה מסחרית המטיסה מטענים בבטן המטוס.
חישוב נפח בשילוח בינלאומי אווירי:
משקל לחיוב הטסה, נוסחה לשקלול משקל נפחי מול משקל פיזי :
חברות ועסקים המובילים מטענים באויר, באופן סדיר, מודעים לכך שמחיר הטסת המטען, מחושב לפי משקל לחיוב הטסה בק"ג. המשקל לחיוב הטסה נקבע לפי נוסחה מוסכמת בעולם התעופה שמשקללת את נפח המשלוח ומשקלו. לפי הנוסחה, מטר קוב מטען, שקול ל – 167 ק"ג לחיוב הטסה. במידה והמשקל הפיזי של המשלוח, גבוה יותר מהמשקל הנפחי, המשלוח יחוייב לפי המשקל הגבוה יותר שמתקבל בהשוואה בין המשקל הנפחי למשקל הפיזי. חברות בלדרות אווירית, וזהו חיסרון מבחינת הלקוח, מחייבות לפי יחס נפח משקל של 1 מטר קוב שווה 200 ק"ג. שיטה זו מייקרת את השילוח עבור הלקוח היות ורוב המטענים בהובלה אוירית מחוייבים לפי נפח. קרי תופסים יותר נפח מבחינת נוסחת החישוב לחיוב מאשר משקל (אמיתי). משלוח של מכונות עשויות ברזל או ספרים לדוגמה ישקול יותר פיזית מאשר נפחית.
ערך המשלוח בשילוח אווירי בינלאומי:
ערכו של המשלוח מכתיב לעיתים קרובות את דרך ההובלה, אם בים או באוויר. לעיתים משלוח בים בשל ערכו הגבוה ישלם מיסי נמל אשר נקובים באחוז מסוים מערך המטען דבר אשר יכריע לטובת הובלה אווירית שם אין חיוב מיסי נמל לפי ערך. בנוסף בעלי מטען יכולים להרגיש נוח יותר לשלוח את הטובין באוויר היות והתהליך קצר יותר ובאופן טבעי המטען נמצא פחות זמן בסיכון. שיקול נוסף הוא שכאשר ערך הטובין גבוה מאד מרכיב ההובלה באחוזים הופך להיות נסבל יותר ויכריע לכיוון הובלה יקרה יותר אך מהירה יותר.
עלות מול תועלת בשילוח בינלאומי אווירי:
במשלוח אווירי נשלחות לרוב סחורות בעלות ערך גבוה ומטענים שצריכים להגיע מהר ליעדם מסיבות מסחריות או מסיבות אחרות. כמו משלוחי קירור או סחורות שמתכלות תוך ימים ספורים. ישנם סוגי מטענים שלא ניתן להוביל באויר בשל גודלם או אופיים. לדוגמה ישנם חומרים מסוכנים מסויימים שלא ניתן לשלוח באויר אלא רק בים.
איזה נתונים יש לספק בכדי לקבל הצעת מחיר למשלוח אווירי
כדי לקבל להובלת מטען באוויר נדרש המידע הבא
- מידות של הארגזים , לפי הסדר הבא, אורך, רוחב , גובה , בסנטימטרים
- משקל האריזות במשלוח
- כתובת איסוף מלאה של המשלוח כולל מיקוד
- כתובת יעד מלאה של המשלוח כולל מיקוד
- ערך המשלוח לטובת ביטוח
- דרישות אריזה
- דרישות מיוחדות להעמסה במדינת המקור
- דרישות מיוחדות לפריקה ביעד
- האם מדובר במשלוח קירור ? אם כן איזה טמפרטורה נדרשת ?
- האם מדובר במשלוח מסוכנים
- האם נדרשת הובלה אווירית או ימית
שילוח אווירי בבקרת אקלים
מוצרים שדורשים הובלה בבקרת אקלים ובטמפרטורה קבועה דורשים ניהול מדוייק של התהליך, החל באריזה נכונה והמשך בהובלה במשאית קירור לטרמינל האווירי, אחסנה במחסן שיש בו אפשרות לבקרה של מיזוג אויר וקביעת הטמפרטורה
מוצרים שדורשים בקרת אקלים – דגימות דם, מזון, מוצרים חקלאיים, בעלי חיים, רקמות
אנו יודעים להתאים את הפיתרון הנכון להובלה אווירית בקירור לפי סוג הסחורה , סוג האריזה הנדרשת ורמת הקירור הנכונה בכל אחד מהשלבים.
שילוח אווירית של חומרים מסוכנים
הרגולציה לגבי הובלה בינלאומית של משלוחי חומרים מסוכנים נמצאת בעיצומה.
כאשר חברת שילוח בינלאומי מתבקשת לספק הצעת מחיר לשילוח אווירי או לשילוח ימי של חומרים מסוכנים, דבר ראשון היא תבקש את מפרט היצרן שמצביע גם על סוג החומר ופירוט של חומרים מסוכנים נקרא – Material Safty Data Sheet, או SDS
לינק ל – MSDS –
ישנם חומרים שדורשים אריזה מסויימת וחתימה של גורם מוסמך על מנת להטיס חומרים מסוכנים
מה זה בעצם אישורי תקן?
אישורי תקן מיוחדים
כל מוצר במיוחד אם בא במגע ישיר עם גוף האדם בשעה שיש להפעילו או להשתמש בו דורש תקן ולעיתים גם רישיונות ואישורים ספציפיים מהמשרד הממשלתי הרלוונטי ובעיקר ממשרד המסחר והתעשייה.
בכל מדינה תקנים שונים
בבואך לייבא ו/או לייצא מוצרים עליך לדאוג לבדוק את נושא התקנים והרישיונות הנדרשים במדינה המייבאת. במשרד התקנים הישראלי ישנן מחלקות שונות המטפלות בסוגי מוצרים שונים החל מן החי והצומח וכלה במנועים אלקטרוניקה חשמל טקסטיל פלסטיקה ועוד. לכל מדינה יש החוקים והתקנים הרלוונטיים לה אך ישנם גם תקנים מחמירים אשר כוחם יפה במספר מדינות.
הטיפול בנושא התקנים והרישיונות הינו קריטי טרם נגשים לנושא השילוח והלוגיסטיקה, היות והזנחת תחום זה תתקע את גלגלי עגלת היבוא ותעלה כסף נוסף רב אשר יכול היה להיחסך עם מחשבה ותכנון תחילה. אישורי תקן בעצם נותנים אישור לכך שהמוצר הוא בטיחותי, בכך נמנע גם סיכון של תביעה או תלונה. בנוסף אישורים אלו מראים על איכות המוצר ועל כך ושניתן למכרו. כל מוצר שיוצא אל שוק המסחר העולמי צריך לעמוד בדרישות תקן מסוימות, זאת בשביל שתהיה ביקורת על המוצרים.
אישורי תקן ורשיונות יבוא
נושא תקינה נמצא בטיפול משרד התמ"ת ומכון התקנים. סמכות מכון התקנים נקבעה לפי חוק התקנים, ומטופלת על ידי המשרד התמ"ת באמצעות צווים כמו צו יבוא חופשי.
בצו יבוא חופשי, על תוספתיו מוגדרים אלו פרטי מכס דורשים תקן, אישור או רשיון יבוא.בעיון בטבלאות צו יבוא חופשי נוכל לראות, אם לפרט מכס מסוים נדרש תקן ביבוא הפריט לישראל ומהו התקן הנדרש. יש פרטי מכס שדורשים שני תקנים.
את פירוט התקן נוכל לרכוש במכון התקנים.
על מנת לקבל תקן על מוצר מסוים, אותו אנו רוצים לייבא, יש להגיש למכון התקנים בקשה מסודרת באמצעות טופס בקשה לתקן דרך סוכן המכס או בפניה עצמאית. כיום ניתן להגיש בקשות לתקנים באמצעות תוכנת מסלול/מיטב המאפשרת הגשת בקשות באמצעות מערכת האינטרנט, תוך צירוף הצרופות הרלוונטיות לבקשה. המערכת, הנמצאת עדיין בשלבי הרצה, תשלח עדכונים למגיש הבקשה בכל הנוגע לסטטוס הבקשה, עד לסיום תהליך הבדיקה.
לצורץ בקשת תקן תידרש להציג בפני מכון התקנים מסמכים המעידים על יבוא הפריט, למשל שטר מטען וחשבון ספק.
טופס ממולא כראוי וחתום, לרבות התחייבות לתשלום בגין בדיקה אם תדרש, או בגין אישור תל"ח.
• שטר מטען
• חשבון מכר
• קטלוג
• דוגמת פריט/אב טיפוס
ישנם מוצרים שניתן לבצע לגביהם בדיקת אב טיפוס ולאחר אישור אב טיפוס להתחיל ביבוא מסחרי רגיל. ישנם סוגי מוצרים בהם כל המשלוחים יבדקו (לדוגמא נעלים), אם כי בדרך כלל הבדיקה תהיה מדגמית וחלקית ותיעשה לעיתים קרובות במחסן היבואן.
ההתנהלות כיום מול מכון התקנים הינה ממוחשבת באמצעות תוכנה במסלול שנקרא מיטב.
ביטוח ימי ואווירי – מה חשוב לדעת?
פוליסת ביטוח ימי ואווירי, מיועדת לביטוח מטענים מסוגים שונים הנשלחים בדרכי הים, האויר והיבשה בתוך ובין מדינות שונות. פוליסות הביטוח מבטחות כנגד מקרים שונים הכוללים גניבה, אובדן או נזק אשר נגרם למשלוח ולתכולתו.
ניתן לרכוש פוליסת ביטוח באמצעות חברת השילוח הבינלאומית או ישירות מחברת הביטוח באמצעות סוכן ביטוח. חברות השילוח עובדות עם מספר חברות ביטוח הפועלות בתחום הביטוח הימי והאוירי.
נושא הביטוח הימי והאוירי הוא נושא סבוך הלוקח בחשבון פרמטרים רבים ושונים ונוגע גם לחוקי ביטוח ייחודיים למדינות זרות. על פי חוקי מדינת ישראל הביטוח הימי אינו כפוף לחוק חוזה הביטוח התשמ"א-1981 אלא לדין ולנוהג האנגלי. חשוב לרכוש פוליסת ביטוח ימי ואוירי אצל גורם מקצועי ובעל ניסיון בשיווק ביטוחים מסוג זה ולבדוק את פוליסת הביטוח היטב לפני הרכישה על מנת להבטיח כי במקרה של נזק למטען או אובדנו יתקבל פיצוי מתאים.
מה ניתן לבטח באמצעות ביטוח ימי ואווירי?
ניתן לבטח את תכולת המטען בסוגי ביטוחים שונים:
- ביטוח כלל המטען
- ביטוח פריט מסוים במטען
- ביטוח חפצים אישיים
- ביטוח חפצי אמנות
- ביטוח סחורות
- ביטוח חומרי גלם
- ביטוח בהתאם לסוגי המטען השונים
סוגי השינוע השונים
פוליסות ביטוח הובלת סחורות כוללות כיסוי מקיף לכל הדרך אותה עובר המטען מנקודת המוצא ועד ליעדו, בהתאם למוסכם בפוליסת הביטוח ובכלל זה: שינוע יבשתי אל שדה התעופה או נמל הים ומשדה התעופה ונמל הים וביטוח מטען מוטס, מושט, בנסיעה ובאיחסון. פוליסות ביטוח הובלות סטנדרטיות כוללות החרגות לנזקים כתוצאה מפעולות מלחמה ואיבה וכן נזק טבעי כגון ירידת נפח המוצר כתוצאה מהתייבשות. במקרים מסוימים ניתן לרכוש הרחבות עבור החרגות אלו.
סוגי ביטוח ימי ואווירי – ביטוח פתוח, ביטוח מטען בודד
פוליסות ביטוח ימי ואוירי כוללות ביטוח פתוח או ביטוח מטען בודד. ביטוח פתוח הוא ביטוח שאינו מוגבל בזמן ונשאר בתוקף עד לסיום יזום על ידי המבוטח או על ידי חברת הביטוח. פוליסה מסוג שונה היא פוליסה המבטחת מטען יחיד בהובלה ספציפית באופן חד פעמי.
ביטוח כלל הנזקים לעומת סוגי ביטוח אחרים
ניתן לבטח את המשלוח בביטוח כנגד כל הסיכונים. בביטוח מסוג זה כל הסיכונים מכוסים למעט רשימה מוגדרת של סיכונים הרשומה במפורש בפוליסת ביטוח ימי ואווירי.
ניתן גם לבטח כנגד סיכון מסוים או רשימת סיכונים מוגדרת, במקרה זה הסיכון אינו מכוסה אלא אם כן הוא רשום במפורש בפוליסת הביטוח.
גובה גבול אחריות הביטוח
ניתן להחליט על ביטוח בגובה אחוז מסוים מערכו של המטען או לבטח את המטען במלוא ערכו. במצבים מסוימים, כדאי גם לבטח את המטען מעבר לערכו כך שיכסה מיסים והוצאות נוספות ואף כך שיכסה נזק של הפסדי מכירה צפויים (לדוגמה אם קיימת התחייבות לספק את המוצר לתאריך מסוים). חשוב לזכור בקביעת גבול האחריות את הפרשי המחירים בין המדינות השונות.
אישורי יבוא למוצרים
אישורי יבוא, מכון תקנים ורשיונות ייבוא וסחר.
טיפול ברגולציה, תקנים ורישיונות מול הרשויות המוסמכות במדינת ישראל
כל המעונין לייבא טובין למדינת ישראל, חובה עליו, לבדוק ראשית, את כללי חוקיות היבוא של אותו מוצר. כללים אלה מכתיבים (בגין מוצרים מסויימים) עמידה בתקנים וברישיונות יבוא וסחר המשתנים ממוצר למוצר ומרשות לרשות.
להלן רשימת הרשויות המוסמכות מטעם מדינת ישראל בהן פועלת חברת 7 יבשות להשגת אישורים ורישיונות
מת"י – מכון התקנים הישראלי
משרד התקשורת
משרד הבריאות/ א.מ.ר
משרד התחבורה
משרד הכלכלה ( לשעבר תמ"ת)
משרד החקלאות
המשרד לאיכות הסביבה
מניסיוננו, הכוונה וייעוץ מוקדמים יחסכו זמן יקר, אנרגיה ועלויות גבוהות שניתן לחסוך.
ייבוא מסין לישראל: התנהלות מסחרית נכונה והפחתת עלויות שילוח ולוגיסטיקה
ייבוא מסין ושילוח בינלאומי של מוצרים וסחורות מסין ומהמזרח הרחוק – לישראל, לאמריקה, לאירופה ולשאר העולם (בדרך כלל באמצעות מכולות – קונטיינרים), טומן בחובו פעולות ותהליכים כמו: רכש, סחר בינלאומי, לוגיסטיקה, שילוח בינלאומי, ניהול דוקומנטציה, שחרור ממכס ניהול שרשרת אספקה ועוד.
הייבוא מסין ובכלל, מצריך ניהול נכון של סיכונים והזדמנויות. שילוח מסין דורש תקשורת נכונה עם ספקים ומפעלים סיניים, היכרות של כללי הסחר הבינלאומי ושל התרבות העסקית הסינית.
ליווי של עמיל מכס ומשלח בינלאומי מנוסה ביבוא מסין, עשויה לחסוך כסף, זמן ועוגמת נפש. ההיכרות של החוקים והכללים נדרשת לא רק בנושאי שילוח ותהליכי ייבוא למדינת היעד אלא גם בהתנהלות שקודמת למשלוח מול הספק או היצרן הסיני.
במאמר זה נעסוק בנקודות שאנו מזהים כחשובות בהתנהלות מסחרית נכונה מול ספקים בסין.
אלו נקודות שאנו נתקלים בהם שוב ושוב כמשלח בינלאומי מול לקוחותינו במהלך ההתקשרות שלהם עם הספקים והכנת המשלוח והייבוא מסין לארץ.
קווים מנחים ונקודות בתהליך ייבוא מסין:
ראשית, חובה לבצע בדיקת כדאיות של הייבוא. יש לחשב את העלות הכוללת של הייבוא מעבר לעלות הסחורה עצמה – לרבות מחירי השילוח, מכס, מע"מ, אישורי ייבוא ותקינה, מיסי נמל, אחסנה, אריזה, הפצה וסימון. ישנם עוד מרכיבי עלות שיש לחשב אך, אנו מתמקדים כאן בצד של הייבוא והלוגיסטיקה בלבד.
בחירה של ספק נכון בסין – וזה גם תקף לייבוא ממדינות אחרות במזרח כמו סינגפור, תאילנד, טיוואן, וייטנאם, שבהן תרבות מסחר דומה לסין.
בייבוא מסין, ישנה עדיפות להתקשרות עם היצרן עצמו ופחות עם דילרים. זה נכון במיוחד בנוגע למוצרים שדורשים תקינה ואישורי ייבוא.
יש לוודא שמדובר בספק אמין, ישנם סממנים שונים שניתן דרכם לבחון אמינות של חברה כמו אתר האינטרנט, חתימה במייל, דומיין, מהירות התגובות, תוכן התגובות, מסמכים רשמיים, מספרי הטלפון ואמצעי התקשורת וכמובן חיפוש השם במאגרי מידע שונים.
יש להתנהל בצורה מסחרית מדויקת ומדודה ולהיות עקביים ואמינים. הסינים חדי חושים ומרביתם יודעים להבחין במהירות, מי לקוח פוטנציאלי רציני. במידה וירגישו שאתם לא, היחס יהיה בהתאם.
בסין ובכלל בתקשורת עסקית ובין אישית, חשוב להתייחס בנימוס, בהערכה והוקרת תודה. זה מקנה נקודות רבות תמיד בהתנהלות עיסקית מול ספקים בסין בפרט. יש להימנע מיחס מזלזל וביקורתי ולא "לצעוק" עליהם דרך המייל או בהודעות בוויצ'ט / ווצאפ. זה יכול להיות לנו לרועץ בהמשך. תמיד לתת מילה טובה. אף פעם לא מזיק להיות נחמד.
חשוב לבצע בדיקות של המפעל במיוחד מול ספקים חדשים ולוודא שהמוצר הנבחר עומד בדרישות התקן הישראלי והנחיות המכס הישראלי. נתקלנו באין ספור מקרים של לקוחות שהגיעו אלינו עם בקשות לשחרור סחורה מסין שתקועה במכס ולא ניתן לשחררה, בגלל בעיות תקינה ורגולציה. במרבית המקרים, דברים אלו ניתנים לבדיקה מראש והימנעות מאובדן של עשרות אלפי ש"ח.
מה עוד לבדוק בעבודה מול הסינים?
הסדרי תשלום לספק הסיני – חשוב להסדיר את תנאי התשלום מראש בצורה ברורה ולעמוד בהם בדייקנות. בסין מקובל, מקדמה של 30% עם אישור ההזמנה ואת יתרת התשלום, לאחר שהסחורה על מכולה, או לפני שמאשרים לחברת הספנות למכור פקודת מסירה לעמיל המכס בארץ היעד. חשוב לדעת: אם המכולה מועמסת ויצאה מהספק, הספק יכול לוודא שהמכולה לא תשוחרר על ידי חברת הספנות לעמיל המכס במדינת היעד. זאת עושים דרך שליטה בשטר המטען. במקרים שבהם היבואן לא סומך על הספק או שמדובר בערכים גבוהים, ניתן לפתוח אשראי דוקומנטרי דרך הבנק.
בחירת אינקוטרמס Incoterms 2020- חידוד וקביעה בחוזה העבודה ובמסמכי השילוח, מה תנאי השילוח, מי מבין הצדדים אחראי על איזה מקטע של שילוח ועל ביטוח הסחורה בזמן שהיא בהובלה.
אריזה – המלצתנו עבור משלוחים חלקיים, לוודא שהקרטונים יועמסו על גבי משטחים. כשהמשלוח הינו בלעדי עבור לקוח אחד שיש לו מכולה משל עצמו, המכולה שומרת על הקרטונים וממילא כל הסחורה נפרקת במחסן של המקבל. כשמדובר במשלוח חלקי יש סיכוי גבוה יותר לאובדן ולנזק ולכן כדאי שהסחורה תהיה מאוגדת יחד.
ביטוח – מומלץ מאד לבטח את הסחורה בזמן ההובלה. במיוחד כשמדובר בערכים של למעלה מ – 1000 דולר.
סימונים – במידה ומשלוח נשלח למחסנים לוגיסטיים כמו אמזון, מהם מופצת הסחורה לפי הסימון או במצב שחוקיות הייבוא בארץ היעד דורשת סימון על מנת לעמוד בכללי הייבוא.
תיאום השילוח הבינלאומי מסין ובחירת שיטת ההובלה הנכונה, נסמכים על שיקולי עלות וזמן הובלה. במידה ובוחרים בשילוח ימי, ניתן לבחור בין מכולה בלעדית או משלוח חלקי בקונסולידציה. אנו נסייע לך לבחור את שיטת ההובלה הנכונה, עם איזה חברת ספנות לעשות את המשלוח הימי, מה לוחות הזמנים של האוניה, עלויות חברת ספנות ומסופים ביעד וכו'.
ייבוא מסין ומגיפת הקורונה
בתחילת 2020 עם התפרצות מגפת הקורונה, היבוא והשילוח מסין ומהמזרח הרחוק (ומהעולם כולו) הפך מאתגר יותר מהרגיל במיוחד במה שנוגע להובלה במכולות (קונטיינרים) בים. עם התפרצות הקורונה ניתן דגש לייבוא של ציוד רפואי, מסכות כירורגיות ואמצעים לשמירה על היגיינה. לכבוד היה לנו ב 7 יבשות, לעזור ללקוחותינו ביבוא מסין לישראל של ציוד רפואי מציל חיים. גם עכשיו, נכון למועד כתיבת המאמר, לאחר שהעולם כבר יצא מההלם הראשוני, הוא עדיין מתמודד עם ההשלכות של תקופות הסגרים ושל ההשלכות של מחסור בכוח אדם ומחסור במכולות. דברים אלו גרמו ועדיין גורמים לזינוק מתמשך בעלויות היבוא מסין והשילוח האווירי והימי מסין בפרט והבינלאומי בכלל.
להלן מספר סיבות שגרמו למחסור במקומות על אוניות ולעליית מחירים בשילוח ימי במכולות ובכלל:
צמצום משמעותי של הפלגות על ידי חברות הספנות. במיוחד מסין ומהמזרח הרחוק, מחסור בכוח אדם בנמלים גרם עיכובים בפריקת אוניות ולהיתקעות מכולות ריקות במסופים שונים
מחסור במכולות זמינות הביא לירידה בהיצע ועלייה בביקוש
כל אלו גרמו לעליית מחירי השילוח הבינלאומי.
הביקוש להובלה ימית ולמכולות עלה וההיצע של מקום על גבי הפלגות ושל המכולות עצמן גרם לעליה של מאות אחוזים בעלויות ההובלה הימית. גם עלויות ההובלה האוירית עדיין גבוהות יחסית לתקופת טרום הקורונה
כמה מכס משלמים על יבוא מסין?
מס המכס על ייבוא מסין משתנה לפי הסיווג המכסי של המוצר המיובא ולפי אחוז המס שמדינת היעד מטילה (לפי אותו סיווג). עלות מס המכס מחושבת על ערך הסחורה כפי ששולמה לספק הסיני + ערך ההובלה הימית או האוירית + ערך מיסי נמל ביעד + ביטוח. מע"מ ייבוא מחוייב, לפי האחוז המקובל במדינת היעד. בישראל המס הוא 17% והוא מחוייב על ערך סיפ של המשלוח + מכס.
מעבר לגביית המיסים במדינת היעד, ישנם מוצרים שמצריכים אישור ייבוא או תקן. אם אתם עומדים בפני ייבוא סחורות מסין לישראל, ולא בטוחים לגבי אישורים נדרשים ומיסוי, אנו ממליצים ליצור קשר ולהתייעץ איתנו, לפני תחילת שינוע הסחורות לישראל.
המחשבון הזה מטעם רשות המיסים, יכול לעזור לך להבין באופן משוער, כמה מכס אמורים לשלם. למעשה, ככל שיהיו בידכם יותר פרטים לפני הייבוא, כך נוכל לעזור לכם להיערך מראש ולשחרר את הסחורות מהמכס במהירות מרבית.
ייבוא מסין ישירות לארה"ב (ללא מעבר בישראל)
סוחרים ישראלים המעוניינים למכור באמזון, וולמארט, איביי, או כל פלטפורמות מסחר אלקטרוני בארה"ב, צריכים לקחת בחשבון את עניין המיסוי (החדש יחסית) שקיים על ייבוא סחורות מסין לארה"ב, הנהוג להיקרא תקנות 301.
בשנת 2019, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הגדיל משמעותית את המכס על סחורות המיובאות מסין לארה"ב. מטרת הגדלת המיסים על יבוא מסין לארה"ב היתה לעודד צריכה של תוצרת אמריקאית על פני תוצרת סינית ומתן מענה חלקי לפער הגדול בין עלויות היצור בין שתי המדינות.
סיבות נוספות למיסוי על היבוא מסין, היה רצון השלטון האמריקאי להגדיל את ההכנסות ממיסים. גם שיקולים של כיבוד הקניין הרוחני של חברות אמריקאיות ומלחמה בזיופים הסיניים היוו שיקול משמעותי.
כתוצאה מכך וכצפוי, הדבר פתח מלחמת סחר בין המעצמות והסינים השיבו גם הם בהעלאת מיסי היבוא מארה"ב לסין.
לאחר תקופה קצרה, ממשל ארה"ב פרסם ארבע רשימות של סחורות, שעליהן המכס גבוה יותר, רשימה שכללה את מירב המוצרים שיובאו ממילא מסין לארה"ב. כתוצאה מהתקדמות חיובית בדיוני הסחר בין השתיים, בוטלו חלק מהרשימות, אולם חלקן נשארו בתוקף. סעיף 301 כולל את פירוט המיסוי על הסחורות וניתן לקרוא עליו בפירוט באתר משרד המסחר של ארצות הברית:
המרוויחה הגדולה מהסכסוך בין ארה"ב לסין, היא שכנתה של סין – ויאטנם! מאז 2018, במיוחד עם תחילת הסכסוך, גדלו היקפי ההשקעות הזרות בויאטנם בעשרות אחוזים וויאטנם הגדילה משמעותית את הייצוא לארה"ב.
לסיכום:
היבוא מסין דורש התנהלות נכונה מול הספקים הסיניים יחד עם ניסיון, ידע וסבלנות. אם אתם מעוניינים ביבוא מסין בראש שקט, צמצום סיכונים והפחתת עלויות, כדאי להיעזר בעמיל מכס המתמחה ביבוא מסין.
ביטוח מטענים
ביטוח ימי ואווירי
פוליסת להובלת סחורות, הינה ביטוח מטענים מסוגים שונים הנשלחים בדרכי הים, האוויר והיבשה בתוך ובין מדינות שונות. פוליסות הביטוח מבטחות כנגד מקרים שונים הכוללים גניבה, אובדן או נזק אשר נגרם למשלוח ולתכולתו.
ניתן לרכוש פוליסת ביטוח באמצעות חברת השילוח הבינלאומית או ישירות מחברת הביטוח באמצעות סוכן ביטוח. חברות השילוח עובדות עם מספר חברות ביטוח הפועלות בתחום הביטוח הימי והאוירי.
נושא הביטוח הימי והאוירי הוא נושא סבוך הלוקח בחשבון פרמטרים רבים ושונים ונוגע גם לחוקי ביטוח ייחודיים למדינות זרות. על פי חוקי מדינת ישראל הביטוח הימי אינו כפוף לחוק חוזה הביטוח התשמ"א-1981 אלא לדין ולנוהג האנגלי. חשוב לרכוש פוליסת ביטוח ימי ואוירי אצל גורם מקצועי ובעל ניסיון בשיווק ביטוחים מסוג זה ולבדוק את פוליסת הביטוח היטב לפני הרכישה על מנת להבטיח כי במקרה של נזק למטען או אובדנו יתקבל פיצוי מתאים.
ביטוח מטענים מסוג תכולה
ניתן לבטח את תכולת המטען בסוגי ביטוחים שונים:
- ביטוח כלל המטען
- ביטוח פריט מסוים במטען
- ביטוח חפצים אישיים
- ביטוח חפצי אמנות
- ביטוח סחורות
- ביטוח חומרי גלם
- ביטוח בהתאם לסוגי המטען השונים
סוגי השינוע השונים
פוליסות ביטוח הובלת סחורות כוללות כיסוי מקיף לכל הדרך אותה עובר המטען מנקודת המוצא ועד ליעדו, בהתאם למוסכם בפוליסת הביטוח ובכלל זה: שינוע יבשתי אל שדה התעופה או נמל הים ומשדה התעופה ונמל הים וביטוח מטען מוטס, מושט, בנסיעה ובאיחסון. פוליסות ביטוח הובלות סטנדרטיות כוללות החרגות לנזקים כתוצאה מפעולות מלחמה ואיבה וכן נזק טבעי כגון ירידת נפח המוצר כתוצאה מהתייבשות. במקרים מסוימים ניתן לרכוש הרחבות עבור החרגות אלו.
סוגי ביטוח מטענים – ביטוח פתוח, ביטוח מטען בודד
פוליסות ביטוח ימי ואווירי כוללות ביטוח פתוח או ביטוח מטען בודד. ביטוח פתוח הוא ביטוח שאינו מוגבל בזמן ונשאר בתוקף עד לסיום יזום על ידי המבוטח או על ידי חברת הביטוח. פוליסה מסוג שונה היא פוליסה המבטחת מטען יחיד בהובלה ספציפית באופן חד פעמי.
ביטוח כלל הנזקים לעומת סוגי ביטוח אחרים
ניתן לבטח את המשלוח בביטוח כנגד כל הסיכונים. בביטוח מסוג זה כל הסיכונים מכוסים למעט רשימה מוגדרת של סיכונים הרשומה במפורש בפוליסת ביטוח הובלה ימית ואוירית.
ניתן גם לבטח כנגד סיכון מסוים או רשימת סיכונים מוגדרת, במקרה זה הסיכון אינו מכוסה אלא אם כן הוא רשום במפורש בפוליסת הביטוח.
גובה גבול אחריות הביטוח
ניתן להחליט על ביטוח בגובה אחוז מסוים מערכו של המטען או לבטח את המטען במלוא ערכו. במצבים מסוימים, כדאי גם לבטח את המטען מעבר לערכו כך שיכסה מיסים והוצאות נוספות ואף כך שיכסה נזק של הפסדי מכירה צפויים (לדוגמה אם קיימת התחייבות לספק את המוצר לתאריך מסוים). חשוב לזכור בקביעת גבול האחריות את הפרשי המחירים בין המדינות השונות.
הובלה ימית בינלאומית – מידע ליבואן ויצואן
רוב המשלוחים והמטענים הבינלאומיים, משונעים בין מדינות ויבשות, דרך הים. במכולות, כמטען צובר ובצורות הובלה ימית נוספות.
חברות ועסקים העוסקים בסחר בינלאומי. משנעים משלוחים בהובלה ימית שהיא חסכונית יותר מהובלה אווירית.
ההובלה הבינלאומית הנפוצה ביותר נעשית בתוך מכולות. עם זאת ישנן דרכים נוספות להובלת מטענים בים.
לדוגמה, מכוניות, כלי צמ"ה, סירות וכלי רכב על גלגלים, משונעים ימית באוניות גלנוע RORO. אוניות אלה, הן מגרשי חניה עצומים בבטן האוניה. הרכבים מתגלגלים פנימה לתוך בטן האוניה מבלי שיהיה צורך להניף אותם במנוף וכך גם ביציאה מהאוניה.
דוגמה נוספת – מטעני צובר כמו: סוכר, חיטה, כותנה, אורז, מועמסים בתפזורת במחסנים ייעודיים בבטן האוניה.
ציבור המשתמשים בהובלה ימית נדרשים לעזרה של חברת שילוח בינלאומי ועמילות מכס. לטובת תיאום ההליכים הפיזיים והבירוקרטיים מול חברות ספנות, נמלים, מסופים, סוכני אוניה, מכס ישראל, מובילים יבשתיים וגורמים אחרים דרכם עובר המטען.
חברת 7 יבשות, עוסקת בתיאום לוגיסטי של הובלה בינלאומית ימית מול כל הגורמים השונים. החברה מטפלת בהזמנת מקום מול חברת הספנות , איסוף המכולה במסוף, העמסה ופריקה ותיאום ההובלה כולה מדלת לדלת.
חברת ההובלה הבינלאומית, 7 יבשות, מטפלת בהליכי המכס הנדרשים במדינת המקור ובמדינת היעד.
אנו מתחייבים לטפל במטענכם במסירות, במקצועיות ובליווי מלא מדלת לדלת
מערכת החוקים והכללים בהובלה בינלאומית ימית, מחייבת היכרות המושגים ודרכי הפעולה האפשריות וליווי גורם מקצועי. חשוב לבחור חברת הובלה בינלאומית המתאימה לצרכים ולאופי המטען שלכם.
הובלה בינלאומית ימית של מכולה מלאה
FCL = Full Container Load
מטען בינלאומי ימי, ניתן להובלה כמשלוח שמשונע במכולה שכל כולה ברשות בעל המטען באופן בלעדי, בשונה מהובלה בקונסולידציה ימית.
ההובלה הבינלאומית הימית תתבצע בדרך כלל במכולה 20 רגל, (באורך 6 מטר) או במכולה 40 רגל (באורך 12 מטר).
ישנם גם סוגי קונטיינרים נוספים, פחות נפוצים, הנקראים בעגת המשלחים וחברות הספנות – "ציוד מיוחד" .
קישור לסוגי מכולות ומידות – להשלים
מכולה היא תיבת מתכת. היא בנויה לפי גדלים קבועים. ישנם סוגים שונים של קונטיינרים. המכולה הומצאה לטובת שינוע מטענים יעיל, על גבי אוניות ייעודיות שמותאמות להובלת מכולות. אוניות מכולה. הרעיון שעמד ביסוד המצאת המכולה, היה, שניתן יהיה להעמיס קונטיינרים בקומות לגובה, כמו לגו. מכולה מתיישבת על מכולה, דבר שחוסך מקום ובנוסף מאפשר לפרוק כל יחידה באופן יעיל לאחר שהיא מונפת במנוף ייעודי מבטן האוניה ישירות למשאית שמובילה המטען ליעדו הסופי שם הוא נפרק.
מכולה = קונטיינר
שילוח בינלאומי ימי בקונסולידציה – מטען חלקי
זוהי צורת הובלה נפוצה, יעילה וחסכונית. בה ניתן להשתמש, בכדי לחסוך בשימוש במכולה מלאה לבד. בשיטה זו, מתחלקים מספר יבואנים ויצואנים, בעלות הובלה ימית של מכולה. ניתן להסתכל על זה כמו קנייה קבוצתית שמאורגנת על ידי חברת הובלה בינלאומית.
המשלח הבינלאומי דואג להמכיל את המשלוחים השונים ולסדרם בתוך המכולה בצורה יעילה וחסכונית, עם הפרדות בין משלוח למשלוח ועם סימון מתאים. כל משלוח חלקי, מקבל שטר מטען פנימי ותחת כל המכולה קיים שטר מטען מאסטר שממוען מהמשלח הבינלאומי בנמל המקור לשותפו המשלח בנמל היעד.
המשלח הבינלאומי בנמל היעד דואג לרכישת פקודת המסירה של הקונטיינר מחברת הספנות ואז מוכר את הפקודות הפנימיות לעמיל המכס שאמון על שחרור המשלוח עבור היבואן במדינת היעד.
הובלה ימית חלקית מוכרת בכינוי LCL – Less Container Load
Consolidation = Groupage
מכולה = קונטיינר
אריזת משלוח בהובלה ימית
משלוח ימי המועבר במכולה בלעדית ( לא קונסולידציה), נהנה מההגנת קירות המתכת של המכולה. לעיתים אין צורך בהגנה נוספת. במצב של קונסולידציה ימית, כל מטען צריך להיות ארוז באופן יותר קפדני. משלוח קונסולדיציה עובר פריקה בנמל בעוד משלוח קונטיינר שכולו בבעלות שולח אחד מגיע עד המפעל ולא נפרק בנמל.
איזה סוג מכולה אנחנו צריכים?
קיים מגוון סוגי מכולות. רוב המכולות שייכות לחברות הספנות עצמן. יש מכולות שהן בבעלות של בעל המטען, מכולות אלו דורשות רישיון השטה.
המכולות הנפוצות יותר הן מכולות 20 רגל, 40 רגל ו – 40 רגל גבוהות.
במכולה בגודל סטדנרטי של 20 רגל (6 מטר), ניתן לטעון מטען בנפח עד 33 מ"ק, במכולה 40 רגל (12 מטר) ניתן לטעון מטען בנפח עד 66 מטר קוב לערך. הנפח הנקוב מעלה מדבר על ניצול מקסימלי של המכולה.
כדי לדעת איזה סוג מכולה להזמין, צריך ראשית לברר מה נפח כלל המטען שברצוננו לשלוח. במידה והמשלוח לא דורש ציוד מיוחד, נבחר בין סוגי המכולות הרגילים.
השלב הבא הוא "בניית הלגו" לפי מידות האריזות שברשותנו ולפי מידות המכולה.
הרוחב קונטיינר סטנדרטי הוא – 2.35 מטר והאורך נע בין 6 מטר למכולה 20 רגל ל – 12 מטר למכולה 40 רגל. גובה מכולה סטנדרטי הוא 2.35 מטר ומכולה גבוהה 2.58 מטר. חשוב לדעת שפתח ההעמסה נמוך ב – 10 סנטימטר מגובה המכולה עצמה.
פירוט על סוגי מכולות שקיימים
לינק לסוגי מכולות, מידות וכיו"ב
מכולת קירור – Reefer Container
מכולות עם מנוע שמאפשר קירור המכולה וויסות הטמפרטורה למטען שדורש בקרת אקלים. הובלה במכולות אלו יקרה משמעותי ממכולות רגילות, כמו גם עלות השכרת הציוד ועלות האחסנה בנמל. מכולות קירור מסוגלות לשמור על טמפרטורה קבועה שנקבעת מראש.
תהליך הובלה ימית ביבוא למדינת ישראל
- היבואן סגר עיסקה עם הספק והם סיכמו את תנאי המכר ותנאי התשלום וחתמו על חוזה עיסקה.
- הצדדים שוכרים שירותי משלח בינלאומי לטובת הובלה ימית. במקרה של מכולה מלאה, הובלת קונטיינר ריק לבית הספק לטובת המכלה. במקרה של מטען חלקי, ההמכלה מתבצעת במחסן המשלח או בנמל, על ידי המשלח הבינלאומי שבונה את הקונסולידציה.
- חברת הספנות מנפיקה שטר מטען ומעבירה את ההעתקים המקוריים לספק. הספק מעביר מקוריים ליבואן על מנת שהנ"ל יוכל כנגד שטרי המטען המקוריים לקנותץ פקודת מסירה ביעד מחברת הספנות.
- חברת ספנות מטעינה את המטען על אוניה בנמל המוצא.
- היצואן בחו"ל מקבל שטר מטען מחסרת הספנות ומעבירו ליבואן .
- טרם הגעת האוניה לנמל בישראל, משדרת חברת הספנות לנמל, מצהר יבוא – זהו אוסף שטרי המטען של כלל המטענים המיועדים להיפרק מהאוניה בנמלי ישראל.
- הנמל מקצה לאוניה רציף בו היא תיפרוק ומקצה לה צוותי עבודה וציוד תפעולי לפריקה.
- המטענים נפרקים מהאוניה בהתאם לסידור העבודה שנקבע בנמל.
- עם פריקת המטען בנמל בישראל, מודיע סוכן האוניה למשלח בארץ/יבואן ישראלי (בהתאם לתנאי החוזה) על הגעת המטען לישראל
- עמיל המכס נדרש לרכוש את פקודת המסירה מחברת הספנות עבור היבואן
- פקודת מסירה מכילה בתוכה את עלויות חברת הספנות בארץ ובלעדיה עמיל המכס לא יוכל לשחרר המשלוח
- המטען נמצא באחסנה בנמל עד לשחרורו .מכולות יכולות לעבור למסוף עורפי עד לשחרורן.
- מגיעה הודעה מהמשלח/סוכן האוניה ליבואן בארץ שמטענו הגיע ונמצא בנמל אשדוד.
- היבואן ממנה עמיל מכס לטובת שחרור הסחורה
- הנמל משדר למכס מסר אלקטרוני המודיע על זמינות המטען.
- סוכן המכס מנפיק רשימון יבוא הכולל את פרטי הסחורה, פרטי היבואן וערכה הכספי. בהתאם לרשימון משלם עמיל המכס את המיסים למדינה.
- לאחר תשלום המיסים והבדיקות שנדרשו ע"י המכס נשלחת התרה אלקטרונית לנמל המאפשרת הוצאת המטען מהנמל.
- בהסתמך על נתוני המצהר ונתוני הרשימון מופקת חשבונית נמל לסוכן המכס לתשלום תעריפי הנמל.
- לאחר תשלום החשבונית ע"י סוכן המכס נוצרת התרה אלקטרונית המאפשרת לסוכן המכס לשחרר את הסחורה מהנמל.
- סוכן המכס מזמין מוביל להוציא הסחורה מהנמל.
- פרטי המוביל משודרים ע"י חברת התובלה לנמל ועם קבלת אישור לשחרור הסחורה, מגיע נהג מטעם חברת התובלה לקבל את הסחורה ולהוציאה מהנמל לבית היבואן בארץ.
הערה – חברת ספנות מיוצגת לעיתים על ידי סוכני אונייה שהם חברות שמקבלות את הזיכיון מטעם חברת הספנות לפעול בשמם.
מעקב אחר מכולות בהליך ההובלה הימית
לכל מכולה קיים מספר ייחודי, המורכב מ- 4 אותיות שלוש מתוכן מציינות את חברת הספנות שהיא בעלת המכולה, אות רביעית מציינת את סוג המכולה, וספרות סידוריות לצורך מעקב מטענים באמצעות האינטרנט
בא מצעות מספר המכולה ניתן לאתר את המכולה, על איזה אוניה היא נמצאת, לאיזה מחסן הגיעה ומיקומה המדויק בכל נקודת זמן
מחירי הובלה ימית בינלאומית
במשלוח קונסולידציה בינלאומי , נקבע המחיר לפי מטר קוב , בעוד בהובלה בינלאומית של מכולה שלמה, המחיר הוא לפי מחיר יחידת מכולה 20 רגל – TEU. מכולה 40 שקולה לשני TEU.
כאשר מדובר במשלוח מכולה, מבקשת חברת השילוח הבינלאומי, לטובת תמחור ותפעול, לדעת איזה ציוד ( סוג מכולה), נדרש להובלה או במילים אחרות איזה מכולה, האם מכולה 20 או מכולה 40 ? האם כולת Open Top או מכולת Flat ואולי נדרשת מכולת קירור.
לינק לדף מחירים
X2 – רשת סוכני שילוח בינלאומי
באמצעות רשת הסוכנים הגלובלית שלנו , ננהל עבורכם את ההובלה הימית הבינלאומי. אחד משותפינו בעולם, יבצע את עבודת האריזה וההובלה ממפעלכם לנמל ואנחנו נקבל ונטפל במשלוח ברגע שיגיע ארצה.
שטר מטען ימי
חברת ספנות מנפיקה מסמך שנקרא Bill of Lading,
ניתן גם לראות את המושגים הבאים
BOL – Bill of lading
B/L
Ocean B/L -OBL
Express B/L
Surendered B/L
שטר מטען מקורי מול שטר מטען אקספרס
בהובלה ימית בינלאומית, בכדי לקבל את הסחורה לידיו , נדרש נשגר המטען , היבואן, להציג לחברת הספנות, את שטר המטען המקורי. היצואן ( מוכר הסחורה), שולח את שטר המטען המקורי, ביחד עם שאר מסמכי המשלוח באקספרס ליבואן. כיום, בכדי להקל על נוהל זה, ניתן לשחרר בעזרת שטר מטען אקספרס. שזה מסמך זהה לשטר המטען המקורי אבל קביל גם אם מגיע בהעתק . כדי לחסוך את הבירוקרטיה והזצן של המצאת המקור בעידן האינטרנט.
הנתונים הנמצאים בשטר מטען בהובלה ימית
פרטי השולח – Shipper Details
פרטי המקבל – Consignee
מספר שטר מטען – מאסטר ופנימי
פירוט מספר החבילות, מידותיהן, משקל פיזי – Dimensions of packages LXWXH in cms
מספר סיווג מכסי של הסחורה – HS Code
מספר חשבונית ספק – Commercial Invoice number
שם חברת ספנות, מספרה, פרטי הפלגה ( כולל שטעונים) ותאריכים
הובלה אווירית בינלאומית – דברים שכדאי לדעת
תכנון ותמחור הובלה אווירית של מטענים
השיקולים שצריך לקחת בחשבון בתכנון ותמחור עלות הובלה בינלאומית אווירית הם:
דחיפות המשלוח
ככל שמשלוח דחוף יותר, כך מחיר השילוח האווירי יהיה יקר יותר. משלוחים דחופים באויר, שאמורים להגיע ליעד תוך יממה, יטוסו בשירות היוקרתי יותר, שירות Next Day או בעזרת בלדר. חברות שילוח בינלאומי המתמחות בשירות זה, מתחייבות לזמני הגעה, לא כולל עיכובי מכס. במידה והמשלוח פחות דחוף, ניתן להשתמש בשילוח אקונומי ( חסכוני) או בשילוח מטען אווירי בעזרת חברת תעופה מסחרית המטיסה מטענים בבטן המטוס.
רמת הדחיפות של הובלת משלוח באויר:
ככל שמשלוח דחוף יותר להגעה ליעד, כך מחיר ההובלה יהיה יקר יותר. משלוחים דחופים באויר, האמורים להגיע תוך 24 שעות ליעד, יטוסו בשירות היקר ביותר, שירות Next Day או עם בלדר אנושי (בבטן המטוס או פיזית על הבלדר). חברות בלדרות אווירית, מספקות התחייבות לימי מסירה, אך אינן לוקחות אחריות על עיכובי מכס. למעשה אף גורם לא לוקח אחריות על עלויות ועיכובים שנגרמים עקב עיכובים שנגרמים עאל ידי מכס במדינת המקור או במדינת היעד.
במידה ורמת הדחיפות נמוכה יותר ניתן לבחור בשירות הובלה אווירי – אקונומי ( חסכוני) או בהובלת מטען אווירית דרך חברת תעופה סדירה.
חישוב נפח הובלה אווירית:
משקל לחיוב הטסה – משקל נפחי מול משקל פיזי :
חברות ועסקים המובילים מטענים דרך האויר, באופן סדיר, יודעים שהתשלום עבור הטסת המטען, מחושב לפי משקל לחיוב הטסה בק"ג. המשקל לחיוב הטסה נקבע לפי נוסחה מוסכמת וידועה בעולם התעופה שמשקללת את נפח המשלוח ומשקלו. הנוסחה אומרת שכל מטר קוב מטען, שקול ל – 167 ק"ג לחיוב הטסה. במידה והמשקל הפיזי האמיתי של המשלוח, למטר קוב, גבוה יותר מהמשקל הנפחי, אזי המשלוח יחוייב לפי המשקל הגבוה יותר שמתקבל בהשוואה בין המשקל הנפחי למשקל הפיזי. חברות הבלדרות, וזהו חיסרון מבחינת הלקוח, מחייבות לפי יחס נפח משקל של 1 מטר קוב שווה 200 ק"ג. שיטה זו מייקרת את השילוח עבור הלקוח היות ורוב המטענים בהובלה אוירית מחוייבים לפי נפח. קרי תופסים יותר נפח מבחינת נוסחת החישוב לחיוב מאשר משקל (אמיתי). משלוח של מכונות עשויות ברזל או ספרים לדוגמה ישקול יותר פיזית מאשר נפחית.
ערך המשלוח בהובלה אווירית:
ערכו של המשלוח מכתיב לעיתים קרובות את דרך ההובלה, אם בים או באוויר. לעיתים משלוח בים בשל ערכו הגבוה ישלם מיסי נמל אשר נקובים באחוז מסוים מערך המטען דבר אשר יכריע לטובת הובלה אווירית שם אין חיוב מיסי נמל לפי ערך. בנוסף בעלי מטען יכולים להרגיש נוח יותר לשלוח את הטובין באוויר היות והתהליך קצר יותר ובאופן טבעי המטען נמצא פחות זמן בסיכון. שיקול נוסף הוא שכאשר ערך הטובין גבוה מאד מרכיב ההובלה באחוזים הופך להיות נסבל יותר ויכריע לכיוון הובלה יקרה יותר אך מהירה יותר.
עלות מול תועלת בהובלה אווירית:
בהובלה אווירית נשלחות לרוב סחורות בעלות ערך גבוה ומטענים שצריכות להגיע מהר ליעדם מסיבות מסחריות או מסיבות אחרות. כמו משלוחי קירור או סחורות שמתכלות תוך ימים ספורים. ישנם סוגי מטענים שלא ניתן להוביל באויר בשל גודלם או אופיים. לדוגמה ישנם חומרים מסוכנים מסויימים שלא ניתן לשלוח באויר אלא רק בים.
איזה נתונים יש לספק בכדי לקבל הצעת מחיר להובלה אווירית
כדי לקבל להובלת מטען באוויר נדרש המידע הבא
- מידות של הארגזים , לפי הסדר הבא, אורך, רוחב , גובה , בסנטימטרים
- משקל האריזות במשלוח
- כתובת איסוף מלאה של המשלוח כולל מיקוד
- כתובת יעד מלאה של המשלוח כולל מיקוד
- ערך המשלוח לטובת ביטוח
- דרישות אריזה
- דרישות מיוחדות להעמסה במדינת המקור
- דרישות מיוחדות לפריקה ביעד
- האם מדובר במשלוח קירור ? אם כן איזה טמפרטורה נדרשת ?
- האם מדובר במשלוח מסוכנים
- האם נדרשת הובלה אווירית או ימית
הובלה אווירית בבקרת טמפרטורה
מוצרים שדורשים הובלה בבקרת אקלים ובטמפרטורה קבועה דורשים ניהול מדוייק של התהליך, החל באריזה נכונה והמשך בהובלה במשאית קירור לטרמינל האווירי, אחסנה במחסן שיש בו אפשרות לבקרה של מיזוג אויר וקביעת הטמפרטורה
מוצרים שדורשים בקרת אקלים – דגימות דם, מזון, מוצרים חקלאיים, בעלי חיים, רקמות
אנו יודעים להתאים את הפיתרון הנכון להובלה אווירית בקירור לפי סוג הסחורה , סוג האריזה הנדרשת ורמת הקירור הנכונה בכל אחד מהשלבים.
הובלה אווירית של חומרים מסוכנים
הרגולציה לגבי הובלה בינלאומית של משלוחי חומרים מסוכנים נמצאת בעיצומה.
כאשר חברת שילוח בינלאומי מתבקשת לספק הצעת מחיר לשילוח אווירי או לשילוח ימי של חומרים מסוכנים, דבר ראשון היא תבקש את מפרט היצרן שמצביע גם על סוג החומר ופירוט של חומרים מסוכנים נקרא – Material Safty Data Sheet, או SDS
לינק ל – MSDS»
ישנם חומרים שדורשים אריזה מסויימת וחתימה של גורם מוסמך על מנת להטיס חומרים מסוכנים
שילוח בינלאומי ימי מחירים ומידע חשוב
מה הקריטריונים לקביעת מחיר בשילוח בינלאומי ימי?
בעוד בשילוח בינלאומי אווירי מחירים נקבעים לפי המשקל לחיוב הטסה בק"ג, בתחום שילוח בינלאומי ימי מחירים נקבעים לפי מטר קוב, או לפי מכולה. כאשר משלוח ימי מאורגן על ידי משלח בינלאומי בקונסולידציה – המחיר נקבע לפי מטר קוב.
כאשר מדובר במשלוח מכולה, מבקשת חברת השילוח הבינלאומי, לטובת תמחור ותפעול, לדעת איזה ציוד ( סוג מכולה), נדרש להובלה או במילים אחרות איזה מכולה, האם מכולה 20 ? או מכולה 40 ? האם כולת Open Top או מכולת Flat ואולי נדרשת מכולת קירור.
מחירי קונסולידציה ימית – אינדיקציית למשלוחים מסחריים בלבד – דלת לדלת
מחירי הובלה ימית בקונסולידציה נמדדים לפי מטר קוב, הצעת המחיר ללקוח עבור הובלה ימית וההיטלים הנלוים מתומחרת ללקוח במימד זה. 1 מטר קוב = מטר, על מטר, על מטר. לקהל המשתמשים בשילוח בינלאומי ימי ואווירי חשוב תמיד לזכור שכשמדובר בנפח ישנם שלושה מימדים ויש לספקם לפי הסדר של אורך, רוחב וגובה.. האורך היא הצלע הארוכה יותר שאינה הגובה.
את מחיר הקונסולידציה הימית מספק המשלח הבינלאומי ששכר את המכולה מחברת הספנות וממכיל לתוכה את המשלוחים המרכיבים את הקונסולידציה.
טבלת מחירים מוערכים עבור משלוח ימי בקונסולידציה – עבור 2 מטר קוב כאינדיקציה
מדובר במחירי הובלה ימית בלבד לא כולל הסעיפים המוזכרים מטה
מדובר בהערכה בלבד
המחירים תלויים בנפח הסופי של המשלוח שנמדד בנמל.
מדובר במחירי הובלה ימית בלבד.
מחיר מינימום. – 1 מטר קוב, 1 טון
יחס נפח משקל 1 טון = 1 מטר קוב
המחיר הנמוך מדבר על משקל של 1000 ק"ג, 1 מטר קוב
שילוח בינלאומי ימי – מחירים להערכה ראשונית
- לארה"ב ל – 1 מטר קוב 125-150 דולר
- לקנדה ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 150-175 דולר
- למקסיקו ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 275- 250 דולר
- לגרמניה ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 65-90 דולר
- לאנגליה ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 75-100 דולר
- לצרפת ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 75-100 דולר
- לאוסטרליה ל – 1 מטר קוב לפי 275- 250 דולר
- לסינגפור ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 150-175 דולר
- לטיוואן ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 150-175 דולר
- לקוריאה ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 150-175 דולר
- להולנד ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 65-90 דולר
- ליפן ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 150-175 דולר
- לארצות סקנדינביה ל – 1 מטר קוב לפי מ"ק 125-150 דולר
המחירים המוערכים מעלה אינם כוללים עמילות מכס, מיסים, ביטוח מטען (שנגזר לפי ערך הטובין וטיבם), מיסי נמל, השהיות, אחסנות, אריזה, העמסות/פריקות מיוחדות, חומרים מסוכנים, חפצים אישיים טיפול באישורים מיוחדים, אלא ניועדים לספק אינדיקציה למחירי הובלה.
עמילות מכס
תשובות לשאלות נפוצות
מהי בדיקה פיזית מכס ישראל וכיצד היא קשורה לחברת עמילות מכס?
איך מחשבים תשלום מכס?
מיסי הייבוא מחושבים ונגבים, על ידי חברות עמילות מכס, שמשמשות כצינור שדרכו עוברים כספי מיסי מכס ומע"מ לקופת המדינה.
חברות העמילות מחשבות את אחוז המיסים מתוך ערך המוצר הכולל. לאחר קביעת פרט הסיווג המכסי הרלוונטי למוצר ובעזרת צו תעריף המכס, מתקבל אחוז המכס שעל המוצר לשלם.
האחוז שמתקבל על ידי צו תעריף המכס, בכפוף לסיווג המכסי של הטובין, מוכפל ב (ערך הטובין + עלות ההובלה שלהם + מיסי נמל + ביטוח).
לדוגמא: מוצר שנרכש לייבוא מסין, בעלות של 500 דולר אמריקאי. ההובלה עלתה 100 דולר, הביטוח 25 דולר ומיסי הנמל 10 דולר, סה"כ 635 דולר. לפי סיווג המוצר הוא נדרש ל 10 אחוזי מכס, לכן החישוב יהיה לפי ערך CIF, של 635 דולר כפול 10 אחוזים קרי 63.5 דולר, מס מכס.
בנוסף, יידרשו הטובין לתשלום מע"מ ייבוא שמחושב לפי (ערך סיפ של הטובין + עלות מס המכס). אם נחזור לדוגמה שלנו המע"מ, שכיום עומד על 17% בארץ, לא ישולם רק על המוצר, על ההובלה שלו, על מיסי הנמל ועל הביטוח אלא גם על המכס. קרי 17% מתוך 635 (ועוד 63.5 ) = 118.745 $, שמוסב לשקלים לפי ערך הדולר ביום הנפקת הרשומון ושחרור הטובין.
מידע נוסף ומחשבון מיסים בקישורים הבאים:
אתר רשות מיסים- סיווג מוצר למכס
איזה מסמכים צריך בשביל תהליך עמילות מכס?
- חשבונית ספק – Commercial Invoice, על החשבונית רצוי שיהיה פרט המכס הנכון למוצר.
- רשימת תכולה או רשימת אריזה – Packing List
- שטר מטען ימי או שטר מטען אווירי – Air way Bill or Bill of Lading
- הצהרות על מהות הטובין וערך ריאלי
- ייפוי כח לחברת עמילות מכס לשחרר עבור היבואן את המשלוח מול מכס ישראל
- תצהיר יבואן למכס ישראל באמצעות כרטיס חכם של שער עולמי.
כיום חלק גדול מהתקשורת עם המכס לטובת הצהרות וייפוי כח נעשה באמצעות כרטיס חכם ודרך מערכת שער עולמי. ניתן לרכוש בחברת קומסיין את הכרטיס החכם.
מה זה עמילות מכס?
כל מדינה בעולם מעוניינת לגבות מיסים על סחורות הנכנסות בשעריה ולכן, נדרש תהליך עמילות.
בהשוואה להליך עמילות על ייבוא, הליך עמילות הייצוא, קל וקצר יותר משמעותית.
תורת עמילות המכס עשירה בכללים והליכים ואלה עיקרם:
- ברגע שמשלוח יוצא ממדינת היצוא, קיימת ניירת רלוונטית, שאיתה פועלת חברת העמילות על מנת לסווג את המשלוח. המסמך העיקרי הנדרש לטובת הסיווג, הוא חשבונית הספק – Commercial Invoice.
לחץ להורדת דוגמא של חשבונית ספק
- לפי תיאור הטובין בחשבונית הספק ובעזרת הצהרות וחומרים נוספים שנדרש היבואן לספק, נקבע סיווגו של המוצר המיובא.
- בעזרת סיווג הטובין – (Custom classification) ניתן לברר שני דברים עיקריים:
- כמה מיסים המשלוח נדרש לשלם
- האם הטובין המיובאים נדרשים לאישורי יבוא מהרשויות המוסמכות (משרדי הממשלה) ו/או תקינה ממכון התקנים.
- לאחר שהיבואן סיפק את כל ההצהרות והאישורים הנדרשים, מונפק רשומון ייבוא והמשלוח מועבר לתשלום המיסים ומקבל התרה.
מהי חשבונית ספק – Commercial Invoice
חשבונית הספק היא המסמך החשבונאי שמראה את פרטי העסקה שבוצעה בין מוכר לקונה. במקרה של סחר בינלאומי, בין היצואן שמוכר ליבואן שקונה ממנו.
החשבון ספק הוא כמו החוזה שמראה את פרטי היצואן והיבואן המלאים; תיאור הסחורה, המחירים לפי יחידה, מחיר לפי ערך כולל, תנאי המשלוח, תנאי התשלום ועוד. הערות מהות לטובת רשות המכס במדינה המייבאת. חשבונית ספק צריכה להצביע על מחירים אמיתיים לפיהם נרכשה הסחורה. הקטנת ערכים בחשבונית ספק ממה ששולם בפועל, זו עבירה פלילית.
הניירת של המשלוח נדרשת לתאר נאמנה את אופיו של המוצר, מהותו ותפקודו.
עמילות המכס והיבואנים נדרשים למידע אמיתי ובהיר, שיאפשר למכס לוודא ששולמו המיסים כחוק ושהמשלוח עמד בכל כללי חוקיות הייבוא.
חברות עמילות מכס, מתבקשות על ידי מכס ישראל, לאכוף נכונה את מדיניות המכס לפי כללי העבודה אותם הוא מכתיב.
לחץ כאן למידע נוסף על חשבונית ספק (באנגלית)
לחץ להורדת דוגמא של חשבונית ספק
מה היא בדיקת מכס כוללת?
כל סוג טובין, ניתן לסיווג מכסי לפי שיטת סיווג בינלאומית מוסכמת הנקראת Harmonized Systems. השיטה בנויה על 97 פרקים שונים של מיון מוצרים (כמו ברקוד של מוצר).
ניתן ללמוד יותר על דרך הסיווג, באתר רשות מיסים- סיווג מוצר למכס
או באנגלית באתר האו"ם
מונחים נוספים בעזרתם ניתן ללמוד על התחום
Harmonized System customs Code \ HS code.
הסיווג המכסי נקבע וממוין לפי, מהות המוצר, שימושו והחומרים מהם הוא מיוצר. מטרת הסיווג לאפשר הסכמה ברורה, בינלאומית ספציפית על מנת לתת לכל מוצר את הגדרות המיסוי וחוקיות הייבוא הספציפיות לו. הסיווג בחברת עמילות מכס נעשה על ידי איש מקצועי הקרוי "מסווג מכס".
מהי התרה של תיק במכס?
מושג זה מתאר מצב שהמשלוח שהגיע, שוחרר מהמכס,הותר לאיסוף ולשימוש, שולמו עליו המיסים ועומד בדרישות חוקיות הייבוא למדינת היעד.
מה זה חוקיות ייבוא?
חוקיות ייבוא היא מערכת הכללים, החוקים והתכתיבים של רשויות המכס במדינת היעד בכל מה שקשור לאישורים, רישיונות , תקנים וסימונים של טובין מיובאים.
בישראל, מכס ישראל הוא הגוף האמון על אכיפת חוקיות הייבוא בהיותו השומר בשער שגם גובה את מיסי הייבוא עבור המדינה.
מהו תפקידה של חברת עמילות מכס?
חברת עמילות מכס היא חברה מסחרית עסקית, חברה בע"מ, שמייצגת את קהל לקוחותיה (יבואנים ויצואנים) מול מכס ישראל. החברה אמונה על עמידה של אותו קהל לקוחות בכללי הייבוא והייצוא שמכתיב מכס ישראל. חברת עמילות מכס, שמטפלת בלקוחותיה נדרשת לעמוד בכל התכתיבים, הכללים, הצווים של המכס ולאכוף אותם מול קהל היבואנים והיצואנים שהם לקוחותיה.
אפשר להסתכל על זה כאילו, חברת עמילות מכס, היא בעצם זכיין של המדינה, שמורשה לטפל בקהל היבואנים והיצואנים. מאין דרך להקל על המדינה את העומס בהתמודדות ישירות עם קהל היבואנים והיצואנים.
איזה עמלות יש?
חברת עמילות מכס פועלת מתוקף רישיונו של אחד מעובדיה. עובד שהוא סוכן מכס מורשה. וזאת בכדי שתוכל לעבוד אל מול מכס ישראל. אותה חברה צריכה להיות רשומה במכס ישראל כתאגיד עמילות מכס וזאת תחת הרישיון של הסוכן מכס שלה. אותו סוכן (שכיר), הינו אדם שנדרש לעבור בחינות הסמכה של רשות המיסים – אגף המכס, לאחר שעבר את כל הבחינות הנדרשות, בכתב ובעל פה. רישיונו משולם מדי שנה על ידי חברת העמילות בנוסף לאגרה שמשולמת עבור הרישיון של התאגיד עצמו.
מה הן הדרישות מקצועיות מחברת עמילות כדי שתוכל להירשם כתאגיד רשום לעמילות מכס?
- משרדים ולעובדים בעלי רישיון עיסוק בתחום העמילות.
- להפקיד ערבויות במכס ולשלם אגרה שנתית.
- לעמוד בחוקים ובכללים שמכתיב מכס ישראל.
- לייצג את האינטרסים של מדינת ישראל מול קהל לקוחותיה – יבואנים ויצואנים.
- לגבות את המיסים מלקוחותיה היצואנים והיבואנים עבור המדינה.
מדוע הליך עמילות מכס ייבוא הוא קשה ומורכב יותר משמעותית מהליך מכס ייצוא?
באופן טבעי כל מדינה מעוניינת לעודד את הייצוא ממנה מכיוון שהוא מכניס כסף למדינה ומעודד את התעשיות שלה ואת פיריון העבודה שלה, לכן המדינה מקלה על יצואנים.
בייבוא ההליך מורכב יותר מכיוון שהמדינה נדרשת לוודא שמה שנכנס בגבולותיה עומד בכל הדרישות וההגנות וגם שמתבצע הליך גביית מיסים תקני
מהו ניגוד האינטרסים המובנה בתוכו מתקיימת חברת עמילות מכס ?
חברת עמילות מכס, עוסקת בטיפול מול מכס ישראל בשחרור מהמכס של משלוחי ייבוא, עבור לקוחותיה היבואנים ובהכנת רשומון ייצוא והליך ייצוא מכסי עבור לקוחותיה היצואנים
מצד אחד חברת עמילות מכס נדרשת לייצג נאמנה את מכס ישראל ולאכוף את החוקים והכללים שלו מול לקוחותיה היבואנים והיצואנים, אולם לעיתים קרובות הדבר בא בניגוד לצרכיהם ורצונותיהם של ציבור הלקוחות, שמשלמים בפועל ועליהם בעצם בנויה החברה.
המדינה רוצה לגבות יותר מיסים, ולאכוף בצורה המיטבית את חוקי הייבוא שלה וקהל הלקוחות מצפה מחברת העמילות מכס, שתמצא דרכים להקל עליו את נטל המיסוי ואת דרישות חוקיות הייבוא. באופן טבעי חברת עמילות המכס נמצאת בתווך בין המכס לבין קהל לקוחותיה.
מהי מערכת הפרופיילינג של מכס ישראל?
מערכת הפרופיילינג של מכס ישראל, מאפשרת מעקב ובקרה אחר תפקודם של חברות עמילות מכס, ושל קהל, היצואנים ויבואנים. המעקב בודק עמידה בכלל חוקי המכס, וכללי העבודה בייבוא ובייצוא המוגדרים על ידי מכס ישראל. סטייה מהכללים, תייצר לחברת עמילות מכס וללקוחותיה ניקוד שלילי, שיכול להביא ליותר בדיקות פיזיות, עיכוב בשחרור תיקים, בחינה יסודית יותר של מסמכים ואף קנסות.
המערכת מנהלת כרטסת מידע דיגיטלי, עם מידע על כל פעולה של חברות עמילות מכס, יצואנים ויבואנים וצוברת ניקוד והערות על תפקודם.
היבואנים/יצואנים וחברות עמילות מכס, מתבקשים לספק מידע אמין, בעזרת מסמכי הייבוא ולעמוד בכללים, של דיווח אמת על המוצרים ועל הערכים האמיתיים, לפיהם נרכשו הטובין.
היכן ממוקמות ופועלות חברות עמילות מכס?
המשלוחים בישראל מגיעים דרך האויר, הים והיבשה. בכל אותם מעברי גבול, יש לעמילי מכס, עמדות וסניפים, באמצעותם הם פועלים. עמילי המכס פועלים לקידום ההליכים השונים של לקוחותיהם, מול מכס ישראל. בנוסף הם פועלים ממשרדים, שאינם בהכרח במעברים עצמם, אך בדרך כלל קרובים אליהם.
מי הוא פקיד רישוי בחברת עמילות מכס ?
פקיד רישוי, הינו עובד (כשכיר לרוב), בחברת עמילות מכס או במכס ישראל, והוסמך על ידי מכס ישראל. מתוקף תפקידו מורשה פקיד הרישוי, לבצע פעולות מול המכס, כגון ליווי משלוח, שנדרש על ידי המכס לבדיקה פיזית.
זוהי בדיקה שנדרשות לבצע חברות עמילות מכס, באמצעות פקיד רישוי. פקיד הרישוי נשלח לאולם הבדיקות של המכס, על מנת לפתוח פיזית את המשלוח לבדיקה של הטובין. זה נעשה לפני, שהמשלוח מקבל התרת מכס. המכס מבקש משלוחים לבדיקות פיזיות ממספר טעמים:
- באופן רנדומלי, אחת לכל עשרה משלוחים לערך, בדיקה מדגמית.
- משלוחים של יבואנים חדשים נבדקים לרוב באופן יותר תכוף.
- בהתבסס על מידע מודיעיני.
- כאשר חברת עמילות מכס מאלצת משלוח לבדיקה פיזית כחלק מהליך שיש לעשות לשחרור המשלוח