שיווק שותפים היא אחת משיטות השיווק המומלצות ביותר עבור עסקים שמציעים בעיקר מוצרים וכן עבור עבור שותפים היא מהווה הכנסה נוספת. זו שיטה יעילה במיוחד שגם מספקת ערך נוסף לכל הצדדים.
רוצים לדעת איך מתחילים? הכתבה הזו מיועדת לכם.
מה זה שיווק שותפים?
שיווק שותפים, או בשמו באנגלית Affiliate Marketing, היא שיטה באמצעותה עסקים מציעים לשותפים עמלה ממכירת מוצרים/שירותים כתוצאה מהפניה לקוח אליהם. בשיטה זו, העסקים מרוויחים מכירות ולקוחות חדשים, והשותפים בזמן זה מרוויחים הכנסה נוספת של עמלה ממכירת העסקה.
בגדול, לא מדובר על תחום חדש, הוא היה כך תמיד, אך הטכנולוגיה שינתה אותו מעט (כמו שעושה זאת להרבה תחומים). נניח ויש לכם חבר שהפנה לכם לקוח שקנה מכם את המוצר או השירות שאתם מציעים, בדרך כלל תרצו לתגמל את אותו חברה – לתת לאותו חבר איזו מתנה או עמלה כלשהי (אם לא מדובר על גרושים).
כיום, כאשר מדברים על שיווק שותפים, מתכוונים בעיקר באמצעות האינטרנט. בעל העסק מציע אפשרות שלקוחות יוכלו לרכוש דרך האתר ומציע לשותפים מסויימים, להפנות אליהם לקוחות תמורת עמלה מסויימת בסכום קבוע או כאחוז מגובה העסקה.
הרעיון הוא שהעסק יכול להתבסס על שיטת שיווק נוספת לשיטות הרגילות ובכך להגדיל את קהל היעד והמכירות, בעיקר דרך אתר האינטרנט שלו. מנגד זה, השותף יכול ליצור מונטיזציה (הפקת רווחים) ולקבל הכנסה נוספת, בעיקר דרך הנכסים הדיגיטליים שלו.
שיווק שותפים – למי זה מתאים?
בעניין מפרסמים / עסקים – שיווק שותפים מתאים לכל עסק שמעוניין להגדיל את ערוצי השיווק שלו ולהפיץ את המוצרים שלו באמצעות שותפים ייעודיים לכך תמורת עמלה לכל מכירה. אגב.. כל התפקידים שמתחילים בתוך "סוכן" בד"כ מקבלים עמלה כזו.
בדרך כלל זה עובד טוב לאתרי אינטרנט מסוג של מסחר אלקטרוני כמו אמזון, איביי, אלי אקספרס ודומים להם. או שזה יכול לעבוד טוב אצל עסקים שמציעים שירות במוצר כמו אחסון אתרים, מערכת ניהול לקוחות (CRM), עסקים שמציעים שירות מסויים עם חבילה חודשית / שנתית, מוצרים דיגיטליים ועוד.
בעניין שותפים – שיווק שותפים מתאים לכל מי שמעוניין להגדיל את ההכנסות שלו וליצור מוניטיזציה נוספת לנכסים הדיגיטליים שלו על ידי הפניות של קהל היעד תמורת עמלה לכל מכירה.
שותפים אלו יכולים להיות בלוגרים, בעלי אתר אינטרנט, מנהלי קבוצות בפייסבוק/וואטסאפ, בעלי דפים עסקיים בפייסבוק, באינסטגרם, טוויטר וכד', מנהלי רשימות תפוצה וכלים דיגטליים נוספים.
שיווק שותפים – איך זה עובד?
אז איך עובד שיווק שותפים בפועל, מלבד התיאוריה כמו שכתבנו לפני כן? ובכן.. זה די פשוט.
במשפט אחד, השותף מקבל קישור ייעודי, משתף אותו, כאשר הלקוח רוכש דרך האתר, העסק מרוויח את המכירה ומעביר את העמלה לטובת השותף. ו.. אם להרחיב יותר, אז..
יש עסקים שרוצים להגדיל את ההכנסות שלהם עוד יותר, ולהקטין את התלות הבלעדית בשיטות השיווק האחרות שלו. יש שותפים שרוצים להפיק רווחים מתוך הכלים והנכסים שלהם. כאשר שתי המטרות הללו נפגשו יחד, נוצר שיתוף פעולה הדדי מסוג – שיווק שותפים.
בעל עסק שמעוניין בקבלת לקוחות ומכירות דרך שיווק שותפים, צריך להקים מערכת ניהול שותפים, וגם מערכת לשותפים עצמם בה יופיעו כל הכלים שניתנים לשותפים כדי שיוכלו לקדם את העסק. מבין הכלים נמצאים קישורים, באנרים, תמונות, סרטונים, קטעי קוד מסויימים, כלים נוספים וגם תוכן נוסף כדי שהשותף יוכל להשתמש בהם.
השותף שמעוניין בהכנסות דרך שיווק שותפים, צריך להירשם לאותה מערכת של השותף, להשתמש בכלים והנכסים שבעל העסק העמיד לרשותו כדי שיוכל לקדם אותו. כלים אלו, לרבות קישורים, תמונות ומודעות, השותף צריך להטמיע בתוך הנכסים הדיגיטליים שלו כמו אתרי אינטרנט, בלוגים, עמודים ברשתות חברתיות, רשימות ניוזלטר וכד'.
לכל שותף, יש מזהה שלו, סוג של קוד שותף באמצעותו בעל העסק יכול לדעת מי הפנה את הלקוח והמכירה ולדעת את מי צריך לתגמל. המזהה מופיע בעיקר בתוך הקישור של ההפניה, כך שהשותף יכול לדעת שהוא משתף קישור ייחודי שהוא אך ורק שלו.
כאשר לקוח נכנס לקישור הייחודי שהשותף שיתף, ואז ביצע את הרכישה דרכו, השותף יודע כי המכירה בוצעה דרכו ומקבל עבורו תגמול, בעל העסק מקבל את ההכנסה, יודע מי השותף שהפנה את המשתמש ומתגמל אותו בהתאם.
כמובן, כאשר לקוח נכנס לקישור של שותף, בדרך כלל האתר של העסק שותל בדפדפן של הלקוח עוגיות / קוקיז, כך שיכול להיות שאם הרכישה בוצעה גם לאחר כמה ימים, המערכת תוכל לזהות שהמשתמש הגיע דרך אותו שותף.
יתרונות שיווק שותפים
אז מהם בעצם היתרונות העיקריים של שיווק מבוסס שותפים? הנה כמה מהם:
המפרסם / העסק – נהנה משיטת שיווק נוספת לשיטות האחרות, נחשף לקהלי יעד ממוקדים יותר של השותף, חוסך בהוצאות שכן מדובר על הוצאות משתנות ולא קבועות (הוצאה רק לאחר מכירה).
השותף – יוצר מוניטיזציה נוספת לנכסים שלו, מוריד את התלות בפרסומות או שיטות רווחים אחרות, מספק ערך נוסף לקהל היעד, מוכר מוצרים מבלי להחזיק מלאי, ללא הוצאות משלוח, ללא הוצאות ייצור וכמובן הוא לא נדרש לספק אחריות או שירות לקוחות.
הלקוח / קהל היעד – מרוויח בכך שהוא יכול למצוא מקום לאיתור מוצרים ושירותים מעניינים לרכישה. כמו כן, הוא גם לא צריך לבצע השוואת מחירים או קריאת ביקורות, כי בלוגים עושים את העבודה.
איך לעבוד נכון עם שיווק שותפים?
למרות היתרונות והכל, חשוב לדעת שעבודה לא נכונה, יכולה להזיק נזק לכל הצדדים. יש כמה דברים שחשוב לדעת:
המפרסם / בעל העסק – צריך לדעת להתאים את העמלות לפי המוצרים שלו כך שלשותפים באמת יהיה אינטרנט לקדם את המוצר תמורת העמלה, העמלה צריכה להיות בהתאם למכיר המוצר או משך חיים ממוצע של הלקוח (אם נניח ימשיך לרכוש בעתיד).
כדאי שהעסק יבדוק את השותפים לפני שהוא מאשר אותם, כדי שלא יגרמו נזק מאשר תובעת. כמובן, העסק צריך לקבוע מגבלות מסויימות איך מותר ואיך אסור לקדם את המוצרים, לצד אילו מוצרים אפשר להציג ועוד.
השותף – צריך לדעת לבחור את העסק שמציע לו את התמורה ההולמת עבור המוצר שלו. עם זאת, נדרש לבדוק שאכן המוצרים של אותו עסק הם טובים ויציבים, מכיוון שאם ימליץ לקהל היעד והמוצרים פגומים, השם הטוב שלו יכול להיפגע.
השותף יכול לבקש מעסק דוגמית של המוצר כדי לבדוק את המוצר, במקרים בהם המוצר לא יקר ויש תועלת לשני הצדדים. כמובן, שכדאי שהמוצרים יהיו רלוונטיים לתחום העיסוק של השותף או שיש לו ידע בו.
איך נקבעת העמלה ואילו סוגי עמלות יש?
כמו כל שוק של ביקוש והיצע, העמלות המוצעות על ידי עסקים מבוססת בעיקר ממחיר המוצר ומערך חיי הלקוח. כך שלפעמים עסקים לא מרוויחים בשנה הראשונה או בחודש הראשון (בהתאם למוצר) ועמלה זו הם נותנים לשותף. מנגד, השותף לא יעבוד עם עמלות נמוכות ועשוי לבחור עסק אחר, לכן מקובל לתת עמלה הולמת למכירה.
העמלה היא ברוב המקרים תשלום לכל מכירה (Pay Per Sale) ולא מדובר על תשלום לכל ליד (לקוח מתעניין). למרות שכן קיימות תוכניות שבהם השותף מרוויח מכל הפניה של לקוח מתעניין.
העמלה יכולה להיות עמלה קבועה למכירה, למשל סכום כלשהו עבור מכירה, או שהעמלה היא משתנה למכירה, למשל אחוז מתוך המכירה.
איך מתחילים עם שיווק שותפים?
כדי שעסקים יוכלו לעבוד עם שיטת שיווק זו, עליהם ליצור מערכת שיודעת שיודעת לנהל את כל המערך, גם השותפים עצמם וגם נתונים סטטיסטיים וניהול קמפיינים והצעות שונות של עמלות. כמובן, הם חייבים ליצור מדיניות שבהם נקבעים תנאים איך מותר ואיך אסור לשותפים להשתמש בכך.
עסקים יכולים לפנות לחברות פיתוח ועיצוב שיכולות ליצור להם מערך כזה עבור העסק, או לפנות אל רשת שותפים ששם יכולים להקים נוכחות עבור עצמם. כמו כן, עסקים צריכים לקדם זאת באמצעות שיטות שיווק אחרות, כדי שעסקים ידעו כי יש להם תוכנית שותפים כזו.
על מנת ששותפים יוכלו לעבוד כך, עליהם ליצור נוכחות באינטרנט על ידי הקמה של אתר אינטרנט או בלוג, עמודים וקבוצות ברשתות חברתיות, רשימות ניוזלטר ועוד. זאת ועוד, עליהם לבחור את השותף הרצוי, להירשם במערכת שלו או למערכת של רשת שותפים – כדי לקבל את הקישורים השונים.
שותפים יכולים לפנות לחברות פיתוח ועיצוב או חברות שיווק דיגיטלי, כדי לבנות עבורם אתר אינטרנט ובלוגים או נכסים דיגילטיים אחרים, בהתאמה. בנוסף, על השותפים ליצור את אותם תכנים כמו פוסטים שונים ואף לקדם אותם באותם רשתות וערוצי השיווק השונים.
האם צריך לפתוח עסק?
ברור! בעל עסק שמוכר מוצרים, חייב להוציא קבלות או חשבוניות מס, או גם וגם, בהתאם לסטטוס שלו. גם שותף שמרוויח עמלות צריך לפתוח עסק כדי להוציא קבלות או חשבוניות.
הן העסק והן השותף חייב להיות עסק רשות ברשויות המס (רשות המסים ו- ביטוח לאומי). אפשר להתאגד כחברה בע"מ, עוסק פטור או עוסק מורשה, בהתאם למצב המשפטי והמצב החשבונאי.
ומה בעניין קבלות וחשבוניות?
כל עוד הפעילות בישראל, צריך לרווח על כך. עבור עסקים מקומיים, נדרשים לשלם בהתאם לדיני המס ולרבות מע"מ. עבור שותפים מקומיים, נדרשים להוציא קבלה / חשבונית מס בהתאם לסיווג שלו ולמדינה של העסק שממנו מקבל הכנסה.
אם מדובר על עסקה חד פעמית, אפשר לדווח על כך לרשות המסים ללא פתיחת תיקים.
איך לקדם תכנית שיווק שותפים?
גם עסקים/מפרסמים וגם שותפים, צריכים לקדם את תכנית שיווק השותפים, כל אחד לפי המטרה שלוף. כאשר מטרת העסק הוא לפנות לקהלי יעד שהם אותם שותפים, ומטרת השותפים היא לפנות לקהלי היעד שלהם כדי לקדם את הפוסט ולגרום לרכישות של המוצר או השירות.
יש כמה דרכים אפשריים:
אתר אינטרנט – עסקים/מפרסמים צריכים להציע את קישור ההרשמה לשירות, בחלק מתאים כך ששותפים יוכלו לגשת לשם במהירות. שותפים, יכולים להקים אתרים ושם להציע את המוצרים באמצעות העלאת תמונות, השוואת מחירים, קישורים ועוד.
בלוג – עסקים צריכים לכתוב תוכן איכותי על מערכת השותפים, איך להירשם, להצטרף, FAQ וכד'. שותפים צריכים לכתוב תוכן ייחודי לאותו מוצר כמו ביקורת, אופן שימוש, רשימת מוצרים וכד'.
רשת חברתית – הן עסקים/מפרסמים והן שותפים יכולים לקדם זאת באמצעות העמודים העסקיים שלהם או באמעצות קבוצות ייעודיות לקהל היעד שלהם, לכל אחד בהתאמה.
רשימת תפוצה – אפשר גם שיווק שותפים ללא אתר אינטרנט, כמו למשל על ידי שיווק באמצעות רשימות תפוצה, שם כותבים את התוכן הרלוונטי, טקסט, קובץ או מסמך.
מודעה של פרסום באינטרנט – אפשר לקדם את התוכן גם באופן ממומן ברשת האינטרנט כמו פרסום בגוגל, פרסום בפייסבוק, פרסום באינסטגרם וכד'. כמובן, ששותפים לא יכולים בד"כ לפרסם קישור ישיר של שותף או להשתמש בשם של העסק/המפרסם, אך כן יכולים לקדם תוכן שנוצר על יד השותף.